Ergene Mahallesi 550 Sokak No:70/A Bornova / İzmir
0507 095 82 27
firatcantekin@gmail.com

ÇELLO ÇALMANIN BAZI PÜF NOKTALARI

İzmir'de Sanatın Kalbi

ÇELLO ÇALMANIN BAZI PÜF NOKTALARI

İyi Bir Çellist Olmanız İçin Bilmeniz Gereken Birkaç Nokta!

Neden keman değil de çello seçmeliyim? Arasındaki farklar acaba nelerdir? Gibi aklınızda yaylı çalgı çalmak isteyip de çok fazla soru işareti olabilir. Çello yaylı çalgılar ailesinde bas yani kalın sesli bir enstrümandır. Orkestralarda da eşlik olarak kullanılır. Elbette istenirse solo olarak da çalınan bir enstrümandır.

Çellonun Başlıca Öne Çıkan Özellikleri

Anahtar olarak kalın sesli notalar için yer alan fa anahtarı kullanılır.

Çellonun boyu ve duruşu pik dediğimiz bölgeden vida gevşetilip ayarlanabilmektedir. Doğru uzunluk ve uygun duruş sağladığınızda vidayı sıkıp çalmak için hazır duruma getirmiş olacaksınız.

Bacak duruşunuz ise sol bacağınız biraz önde sağ bacağınız ise biraz geride olacak şekilde konumlanmalıdır. Ardından çello sol tarafımıza biraz yatık sağ tarafımızın da biraz serbest olacağı şekilde ayarlanır. Ancak çellonun önü bu pozisyonda karşıya bakıyor şekilde olmalıdır. Bunlarla beraber duruş pozisyonunda da çello göğsümüze yaslanmış bir biçimde duracaktır.

Çello çalarken sağ ve sol el kullanımı ise şu şekildedir. Sağ el yay çekme, arşe kullanımı ve sesin çıkmasını sağlar. Arşeyi tutarken sağ elimiz bilek dik ve parmaklar açık vaziyette, arşeyi sıkmadan serbest konumda olmalıdır. Parmaklar arşeye rahat ve açık şekilde konumlandıktan sonra baş parmak da arşe arkasındaki oyuntuya oturmalıdır. Unutmamalıyız ki parmaklar arşeye oturduktan sonra açıyı bozmayacak ve daralma olmayacak bir biçimde rahat şekilde olmalıdır.

Yayı çekmeye başladığımız zaman sağ elimizin serbest ve rahat bir şekilde hareket etmesi gerekmektedir. Aksi durumda sert ve kasıntı bir bilek doğru yay çekişimizi sınırlandırır ve engeller.

Çello tuşesi geniş olduğundan dolayı sol elimiz de genelde hep parmaklar açık bir pozisyonda olmalıdır. Bileğimiz yukarı doğru kalkık, parmaklar da tuşeye geniş ve dik bir açıyla basmalıdır.

Doğru sesleri bulmada aranan kriterlere gelecek olursak parmak ve avuç içimizin geniş olmadı bu noktada oldukça avantaj sağlayacaktır.

Çelloyu çalarken hem sağ hem de sol ellerimizi koordineli bir şekilde kullanıp çalıştırdığımız için beynimiz de bu esnada çok yönlü çalışmaktadır. Bunun sonucunda da bireyde gelişim, çalışma kapasitesi ve düşünce de doğru oranda artarak gelişecektir.

Çellonun Özelliklerini En İyi Nerede ve Hangi Kursta Öğrenirim?

Çello derslerimiz alanında uzman ve donanımlı eğitmenlerimiz eşliğinde sizlerin de talepleri ve istekleri doğrultusunda ilerlemekte olup programınız sizlere özel olarak hazırlanır. Çello Kursu İzmir olarak size bu süreçte eşlik etmek ve bir enstrüman öğrenmeniz için katkıda bulunmak bizler için büyük bir mutluluktur.

Tags: , , ,