Ergene Mahallesi 550 Sokak No:70/A Bornova / İzmir
0507 095 82 27
firatcantekin@gmail.com

Çello Çalmanın Püf Noktaları

İzmir'de Sanatın Kalbi

Çello Çalmanın Püf Noktaları

İyi bir çellist olmak istiyorsanız mutlaka bilmeniz gerekenler:

Neden çello seçmeliyim? Ya da neden keman seçmeliyim? Bunlar arasında ne gibi farklar vardır?  Özellikle yaylı çalgı çalmak isteyip kararsız kalanlar için neden çello çalmalıyım? Sorusuna yanıt arayacağız. Çello yaylı çalgılar ailesinde bas yani kalın sesli bir enstrüman olarak bilinir. Orkestralarda eşlik olarak fazlasıyla yer almaktadır. Ayrıca istek doğrultusunda elbette solo çalgı olarak da zaman zaman yer verilebilir.

Çellonun Öne Çıkan Özellikleri

  • Çello yapı ve duyum gereği kalın sesli bir enstrüman olduğu için anahtar olarak da kalın seslerde kullanılan “fa anahtarı” kullanılır.
  • Çellonun duruşu ve boyu pik dediğimiz, alt kısmında bulunan vidadan elle gevşeterek uzatılıp kısaltılan uzun metal yardımıyla ayarlanabilmektedir. Kendimize göre doğru uzunluğu elde ettikten sonra vidayı sıkıp enstrümanı çalma pozisyonuna getirip yerleştirebiliriz.
  • Bacak duruşu, sol bacak biraz sağ bacağa göre daha önde olacak şekilde olmalıdır. Sonrasında çello sol tarafımıza yatık, sağ tarafa ise serbest şekilde durmalıdır. Bu şekilde ayarladıktan sonra çellonun önü de tam karşıya bakacak konuma gelmiş olmaktadır. Duruş pozisyonunda çello göğsümüze yaslı şekilde olmalıdır.
  • Çelloda sağ ve sol elin konumu ise; sağ elde arşe kullanımı, yay çekme ve sesin çıkmasını sağlama daha çok ön plandadır. Sağ eli pozisyon aldırıp arşeyi tutarken, bilek dik ve parmaklar açık bir şekilde arşeyi sıkmadan hareket etmelidir. Parmaklar arşeye açık ve rahat bir biçimde önden dayandıktan sonra başparmak arşenin arkasında bulunan oyuntuya oturmalıdır. En önemli nokra parmaklar açık ve rahat biçimde arşeye oturduktan sonra serbest şekilde hareket ettirerek arşeyi sıkmadan ve kolunuzu kasmadan durmalıdır.
  • Çelloda Yay çekmeye başladığımızdan itibaren sağ el bileğimizin kesinlikle esnet ve rahat olması gerekir. Diğer türlü doğru şekilde yay çekmede ve ses çıkarmada oldukça zorlanır ve yorulursunuz.
  • Çello tuşesi yapı bakımından büyük olduğundan dolayı geniştir. Bu yüzden sol elin parmakları da mümkün olduğunda açık konumda olmalıdır. Bileğimiz yukarıya kalkık bir biçimde, parmaklar da tuşeye olabildiğince dik ve aralıklı şekilde basıyor olmalıdır.
  • Çelloda Doğru sesleri bulabilmek için gereken özelliklere gelecek olursak parmakların uzun ve büyük olması çello tuşesinin büyük olması ve bir perde genişliğini ele alacak olursak sizin için bir avantaj olacaktır.  Ama bu daha küçük el ve parmaklara sahip olduğunuzda çello çalamayacağınız anlamına kesinlikle gelmiyor. Yalnızca bir avantaj olması söz konusudur.
  • Çelloyu çalarken sağ ve sol el doğru ve koordineli şekilde çalışması gerektiğinden dolayı bu esnada beyin oldukça çok yönlü çalışır. Olumlu bir sonucu olarak da kişinin bireysel gelişimi, düşünce ve çalışma öz disiplini zaman içinde gelişecektir.

İyi bir çellist olmanın yolu enstrümanı iyi tanımak ve onun dilinden her anlamda anlamaktan, sevmekten geçer. Her enstrümanda olduğu gibi çelloda da öğrenim kolaylığı ve gelişimi hızlandırmak adına belli önemli noktalar bulunmaktadır.

Çello eğitimi almadan önce kendinize ait bir çello mevcut ise işiniz biraz daha kolaylaşacaktır. Evde eğitimlere ve egzersizlere devam etmeniz adına oldukça büyük bir önem taşır. Ve gelişiminize de çok büyük bir etki katacağı için ilerleme süreciniz daha keyifli ve hızlı olacaktır.

Kendinize ait bir çello mevcut değilse Çello Kursu İzmir olarak sizlere kurs merkezimizde bulunan çellolar ile derslerde eşlik edebilir ya da bütçe ve tercihlerinize göre istediğiniz çello fiyatlarında alışverişlerinizde sizlere yardımcı olabilir ve yönlendirme yaparak doğru adresten güvenilir bir enstrüman edinmenizi sağlayabiliriz.

Daha detaylı bilgiler için derlediğimiz yazımızda sizlerle paylaştık. Web sitemiz Çello Kursu İzmir üzerinden ziyaret ederek ayrıntılı bilgiler eşliğinde ücretsiz deneme derslerimizden de faydalanabilirsiniz.

Tags: , , ,