Ergene Mahallesi 550 Sokak No:70/A Bornova / İzmir
0507 095 82 27
firatcantekin@gmail.com

ELEKTRO GİTARDA BİLMENİZ GEREKEN 55 ÖNEMLİ TEKNİK

İzmir'de Sanatın Kalbi

ELEKTRO GİTARDA BİLMENİZ GEREKEN 55 ÖNEMLİ TEKNİK

Elektro gitar diğer enstrümanlara kıyasla, sağ ve sol elin aktif kullanımından dolayı çok fazla teknik gerektirmektedir. Yazımızda sizlere,  blues, rock, caz, metal ve diğer çağdaş müzik türlerinde yer alan en popüler teknikler neler onlara göz atacağız.

Elektro Gitar Teknikleri

Elektro gitar teknikleri nelerdir?

  • Strumming
  • Picking
  • Legato
  • Slides
  • Bending
  • Harmonics
  • Tapping
  • Vibrato
  • Whammy Bar

Diğer Temel Elektro Gitar Teknikleri

  • Alternate Tunings
  • Using a Capo
  • Double Stops
  • Barring
  • Palm Muting
  • Arpeggiation
  • Staccato
  • Accents
  • Pickscrapes
  • Slaps & Pops
  • Palm Punching
  • String Skipping
  • Volume Swell
  • Wah-Wah

Yukarıdaki gördüğünüz elektro gitar teknikleri listesindeki her başlığı kısaca açıklamaya çalışalım.

Strumming Tekniği

Türkçe karşılığı tıngırdatmak anlamına gelen bu teknik, aslında sağ elimizle gitara vurarak çıkarmış oluşturmuş olduğumuz ritimlerdir. Bu ritmi özellikle klasik gitarda yukarı aşağı şekilde sıkça kullanırız ve görürüz.

Ancak elektro gitarda bu ritimler tam olarak aşağı yukarı gibi şekillerde olmamaktadır. Kullanmış olduğumuz cihazlar, amfiler, efekt pedalları vs işin içine girdiğinde sesleri karıştırmadan doğru bir şekilde çalmak gerekiyor. Bu yüzden de diğer teknikleri oldukça iyi öğrenip anlamamız gerekiyor. Konuyu biraz açacak olursak;

Downstrokes Tekniği

Türkçe karşılık olarak aşağı yönlü vuruş denebilir. Gitara yeni başlayanların genellikle yaptığı bir harekettir. İlk gitarı elinize aldığınızda vuruşu yani ritmi aşağıdan yukarı doğru yaptınız değil mi? Peki bunun neresinde teknik var diyebilirsiniz. Elektrogitarda sağ el pena tekniği olarak kullanılan bir tekniktir  Downstrokes Tekniği. Bu tekniği en iyi kulananlardan birisi de Metallica grubu solisti ve ritim gitaristi James Hetfield.

Upstrokes Tekniği

Bu teknik de yukarıda bahsetmiş olduğumuz tekniğin tam tersidir. Pena hareketi aşağıdan yukarı doğru olacak şekilde yapılır. Downstrokes Tekniği ile hareketimiz yalnızca yukarıdan aşağı doğru olduğu için bizi sınırlandırır o yüzden aşağıdan yukarı olan bu teknikle daha da fazla ritim atabiliriz.

Çalışmalarınızı yukarı ve aşağı şeklinde yapmaya özen gösterebilirsiniz.Bu sayede Alternate Picking tekniği için temel öğrenmiş olursunuz.Kas hafızanızı geliştirmeden Alternate picking tekniğine girmeniz sizi yavaşlatabilir.

Picking Teknikleri

Elektro gitar tekniklerinden en popüler olanıdır. Bu başlık altında pek çok picking tekniğine yer vereceğiz. Alternate picking, tremolo picking, fingerpicking, hybrid picking, chicken picking, banjo rolls, Travis picking, rakes, sweep picking, economy picking.

Alternate Picking Tekniği

Bu teknik de kısaca penayı aşağı yukarı vurma tekniğidir. Bu tekniğin pek çok avantajı olduğu gibi dezavantajı da yer almaktadır. Gitara başlarken en çok kullandığımız tekniklerden de biridir.

Tele her vuruşta bir kez aşağı bir kez yukarı olacak şekilde penayla tele vururuz. Bu elektro gitar teknikleri, downstrokes ve upstrokes hareketinin arka arkaya yapılması olarak da düşünebilirsiniz.

Tremolo Picking Tekniği

Elektrogitar tekniklerinden tercih edilenler listesinde bu teknik de yer almaktadır. Basit bir şekilde açıklamak gerekirse belirli bir süre boyunca bir notaya yüksek hızda gerçekleştirilen bir alternatif picking biçimidir.Tremolo picking tekniğinde ustalaşmak istiyorsanız disiplin ve pratik gerektirdiğini unutmamanız gerekmektedir.

Fingerpicking Tekniği

Aslında pek çoğumuzun da bildiği arpej tekniğidir. Elektrogitarda bu tekniğin neden yer aldığını soracak olursanız da yalnızca klasik ya da akustik gitarda değil elektrogitarda da oldukça kullanılan bir tekniktir.

Fingerpicking ve fingerstyle tekniklerini asla birbiri ile karıştırmamalısınız.Basit ve herkesin anlayacağı şekilde açıklamak gerekirse;

Fingerpicking : Kalıp odaklı arpej çalım şeklidir.

Fingerstyle : Tamamen kalıp odaklı değil, tını içerisinde solo ya da şarkı sözü de duyabileceğiniz bir tekniktir. Bu teknik fingerpicking tekniğine göre zor sayılabilir. Bu teknik için en iyi örnek sanırım Sungha jung isimli Youtuber sayılabilir.

Hybrid Picking Tekniği

Elektrogitar tekniklerinden sizi en çok zorlayacak teknikler arasında olabilir. Pena ile alternate picking yaparken aynı zamanda sol-si-mi tellerine fingerstyle tekniği uygulayıp birleştirerek uygulanan bir tekniktir. Hybrid picking tekniği bu iki tekniğin birleştirilmesi nedeniyle sizi ilk başta biraz zorlayabilir.

Chicken Picking Tekniği

Bu teknik, pena, orta parmak ve yüzük parmak ile tam kombinasyonlu olarak yapılan bir tekniktir. Bu tekniğin isimini gördüğünüzde Hybrid picking tekniği ile aynı olduğunu anlayabilirsiniz. .Country vb tarzlarda elektro ve akustik gitarlar ile bu teknik gerçekleştiğinde hoş ve güzel sesler elde edebilirsiniz.

Banjo Rolls Tekniği

Gerçek anlamda bizim yabancı olduğumuz bir tekniktir. Tekniğin var olduğunu bilsek de tam olarak ayrıntılı ve öğretici bilgileri sizlere daha iyi aktarmak adına Banjo Rolls sayfasına göz atmanızı tavsiye ederim.

Travis Picking Tekniği

En yaygın ve popüler olan fingerstyle gitar tekniklerinden biri olan bu teknik, elektro gitar teknikleri arasında bizlere yine uzak bir teknik olduğunu belirtmeliyiz. Travis picking tekniğini gitarda nasıl kullanacağınızı öğrenerek, sadece country müziğini değil, ragtime’dan blues’a kadar birçok müzik türüne ekleyerek farklı sesler yakalayabilirsiniz. Adını country gitaristi Merle Travis‘ten alan Travis picking tekniği, baş parmağı sabit çeyrek notalarda iki (ve bazen üç) bas teli arasında değiştirerek elde edilirken, diğer 3 tel üzerinde etkilidir.

Hybrid picking ile benzer özelliklere sahip olsada arpej tekniği açısından farklılık göstermektedir.Akustik gitarlarda daha çok kullanılan bir tekniktir.

Sweep Picking Tekniği

Elektro gitar teknikleri arasında en popüler tekniktir. .Pena hareketinin yukarıdan aşağıya ve aşağıdan yukarıya şeklinde ilerlemesi ile yapılan bir tekniktir.

Economy Picking Tekniği

Economy picking ,Alternate picking ve sweep picking ile birbirine benzer özelliklere sahip olsa da ikisinin karışımı denebilir. Economy picking tekniğinde amaç, alternate picking ile yaptığımız hızlı sağ el bilek hareketini sweep picking ile birleştirerek minimum seviyeye indirmektir.

Legato Teknikleri

Legato Nedir?

Legato, gitar ya da herhangi bir enstrüman üzerinde notaları ardışık şekilde çalmak demektir. .Legato tapping tekniğine yakın bir sistem olsa da sadece sol el ile yapılan bir çalma sistemidir.

Hammer On

Türkçe tabir ile çekiçleme tekniği diyebiliriz. Bu teknik solo gitaristlerin vazgeçilmez tekniklerinden biridir.

Pull Off

Pull Off tekniği ise hammer on tekniğinin tam tersi halidir.

Trill Tekniği

Bu teknikte notalar hammer-on ve pul-off tekniğinin arka arkaya kullanılması ile gerçekleşir. İsmi az bilinen ancak elektro gitar teknikleri arasında en sık kullanılan bir tekniktir.

Slide Tekniği

Bu teknik elektro gitar üzerinde herhangi bir notayı bir perdeden başka perdeye parmağınızı kaldırmadan kaydırarak geçme tekniğidir. Slide tekniği aynı zamanda bir legato tekniğidir.

Shift Slide

Bu teknik, legato slide yaptıktan sonra son notanın tekrar çalınmasıyla yapılan bir tekniktir. Aralarındaki tek fark ise slide yapılan notanın shift slide tekniğinde pena ile tekrar bir kez daha tınlamasıdır. Örnek olarak da Black Sabbath – Iron Man şarkısının giriş introsu verilebilir.

Bend Tekniği

Gitar üzerinde herhangi bir perdede teli yukarı ya da aşağı şekilde gerdirerek sesin 1.5 sese kadar değiştirilmesidir. Slide veya diğer tekniklere göre sese biraz daha farklılık katan bir tekniktir. Gitar tekniklerinde en çok kullanılan hoş ve karakteristik bir tekniktir. Bu tekniği geliştirmenin yolu parmaklarınızı güçlendirmekten geçer. Bend tekniği için 2.-3.-4. Parmaklarınızın 1.5 tona kadar bend yapabilmelidir.

Gitarda bir notaya bend tekniği uygularken diğer parmaklardan da destek almalısınız. Yani 3. Tel üstünde 7. Perdeye bend yaparken orta parmağınızdan güç alarak bend yapmalısınız.

Bend Release

Elektro gitar teknikleri arasından en sevilen tekniktir. Bu teknik kendi içinde de dallara ayrılmaktadır. Çok ince ayrıntıda farklar olsa da sololar içinde farklı içerikler yer vermenize olanak sağlar.

Bu teknik basit bend tekniğinden biraz farklıdır. Bend release tekniği herhangi bir notaya bend yaparak sesi gerdirme değil, teli gerdikten sonra çalarak gerilmiş olan sesi yavaşça eski pozisyonuna getirerek oluşturulan bir tekniktir. Yani normal bend tekniğinin yarısı gibi düşünülebilir.

Unison Bend

Gitar üstünde iki notanın aynı anda bend yapılması ile ortaya çıkan bir tekniktir. Normal bende göre daha agresif, hırçın bir biçimde ses almış olursunuz. Genelde orta ve yüzük parmaklarıyla yapılır. Bend hareketini yaparken işaret parmağımız da klavyeden destek almalıdır.

Double Stop Bend

Bu teknik unison bend tekniği ile benzerdir. İki sesin aynı anda bend yapılmasıyla oluşur. Bu teknikte çift kesme hareketi yapılarak farklı karakterde sesler üretilir.

Behind the Nut Bend

Gitar üstündeki boş telde yapılan bend tekniğidir. Çoğunlukla Fender Telecaster modellerinde kolaylıkla yapılabilir.Headstock üzerinde perde başlangıcı ve burgular arasında ki boşluğa yapılan baskı sonucu oluşan ses tekniğidir.

Harmonik Teknikleri

Natural Harmonics (Doğal Harmonik)

Çoğu zaman zorlanılan bir teknik olan bu teknikte, 5., 7., 12., 19. ve 24. perdelerde doğal olarak oluşan harmoniklerin yanı sıra farklı harmonik ses üretme teknikleri de mevcuttur.

Natural harmonik dışında Artificial harmonik, pinch harmonics, harp harmonics, ve tapped harmonik farklı türlerinden bazılarıdır.

Şimdi de gitarda harmonik ses üretme tekniklerine geçelim;

Yapay Harmonik (Artificial Harmonics)

Pena hareketiyle yapılan bir tekniktir. Natural harmonik gibi belirli dalga boyundan ses çıkarmadığından dolayı sağ el pena hareketiyle kendimiz bir harmonik üretiriz.

 Sivri uçlu bir penanız ,gelişmiş bir sağ el tekniğiniz ve elektro gitarınız da gain değeri yüksek bir drive ton bu konuda size büyük yardımcı olacaktır.

Harp Harmonic

Akustik gitarlarda yapılan bir harmonik tekniktir. Arp sesine benzerliğinden dolayı bu ismi almıştır.

Tapped Harmonics

Dokunma ve harmoniklerin tam olarak bir kombinasyonu diyebiliriz. Sağ elle harmoniyi üreten perdeye dokunurken, perde arasındaki boşluğa dokunmamalısınız. Gerçek perdenin kendisine dokunmalısınız. Aksi halde harmonik duyulmayacaktır. Sol elinizle de dokunmanız için referans noktası olmasını istediğiniz notaya bastıracaksınız. Bu teknik yakın bir zamanda kaybettiğimiz Eddie Van Halen sayesinde ün kazanmıştır.

Tapping Tekniği

Basit Tapping

Genelde elektro gitarda kullanılan bu teknikte, pena kullanmadan seslerin,her iki elinizin parmakları ile perdelere basılarak çıkarılması ve arka arkaya tekrarlanması ile yapılabilmektedir. Metal müzik türlerinde daha çok kullanılır.

Tapping Bend Tekniği

İsminden de anlayacağımız üzere tapping ve bend tekniğinin birleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Egzersizler esnasında hoş sesler elde edilebilecek bir tekniktir.

Slide Tapping

Tappingle slide tekniğinin birleşimiyle oluşmuştur. Sağ elinizle tapping yaparken parmağınızı kaldırmadan slide yaparak faraklı bir ses üretebilirsiniz.

Pick Tapping

Bu teknikte sağ elinizi parmak hareketiyle değil de hızlı bir biçimde penayla tapping yaparak oluşturabilirsiniz.

Multi-Finger Tapping

Temel olarak, sağ elinizin yüzük, orta ve işaret parmağını kullanarak birinci, üçüncü ve beşinci tele dokunurken sol elinizi kullanarak yardımsız hammer oktavları ile oluşturulur.

Two-Hand Tapping

Bu teknik aynı anda iki farklı tel üzerinde yapılan tapping tekniğidir. İlk başta zor ve karmaşık gelse de basit tapping tekniğine alıştıktan sonra daha kolay olacaktır. Bundan dolayı öncelik olarak yukarıda yer alan tapping tekniklerine çalışmakla başlamanız oldukça fayda sağlayacaktır.

Vibrato Tekniği

Elektro gitarda en bilindik tekniktir. Sol elinizle bastığınız notaya hızlı bir biçimde yukarı aşağı hareket ettirerek sesi dalgalandırmanızla bu tekniği elde edersiniz.

Sizlere tüm tekniklerle beraber ayrıntılı ve bilgi dolu bu makalemizde de eşlik ettik. Aklınıza takılan başka sorular ya da derslerle ilgili merak ettiklerinizi Elektro Gitar Kursu İzmir web sayfamızdan inceleyebilir dilerseniz görüşme için de her zaman randevu alabilirsiniz.

Tags: , ,