Ergene Mahallesi 550 Sokak No:70/A Bornova / İzmir
0507 095 82 27
firatcantekin@gmail.com

Enstrüman Eğitiminin Ses Eğitimi Üzerindeki Etkileri

İzmir'de Sanatın Kalbi

Enstrüman Eğitiminin Ses Eğitimi Üzerindeki Etkileri

Schleuter’e göre bir çalgıyı öğrenme süreci, çalgıyı çalabilme becerisini göstermek için bazı becerilerin sistematik olarak kazanılması gerekir.

Enstrüman eğitimi, enstrüman icra ve hakimiyeti açısından beklenen hem teknik hem de müzikal davranışları insan anatomisine göre en uygun ve en iyi şekilde geliştirmeyi amaçlayan müzik eğitimi sürecidir.

Ses eğitimi, şarkı söyleme sanatında yine müzikal davranışları geliştirmeyi amaçlayan sanatsal ve teknik çalışma sürecidir. Bu tanımdan yola çıkarak, müzikal davranışları insan anatomisine ve fizyolojisine uygun bir şekilde geliştirmeyi amaçlayan müzik eğitimi süreci vurgusunu da ekleyebiliriz.

Ancak bir konuya değinecek olursak;  ses alanında pek çok araştırma ve uygulama olsa da “Enstrüman Eğitiminin Ses Eğitimine Etkileri” alanı ne yazık ki oldukça sınırlı tutulmuştur.

Halbuki güzel sanatlarda ya da herhangi bir kurs merkezinde enstrüman eğitimi alanlar hiç enstrüman eğitimi almamış olanlara göre ses eğitiminde daha hızlı ilerleme ve algılamaya sahip olabilecekleri, müziği rahatlıkla özümseyebilecekleri, birlikle bir şeyler icra etme konusunda zorlanmayacakları, enstrüman eğitimi sırasında doğru nefes ve postür çalışması gerçekleştirdikleri durumunda solunum kaslarını da doğru kullanacağı gibi enstrüman eğitiminin ses eğitimine doğrudan faydası olduğunu kesin olarak söyleyebiliriz.

Fakat olumlu etkilerinin yanında elbette olumsuz etkileri de mevcuttur. Bundan dolayı ses eğitimi almadan önce enstrüman eğitimi almış ya da her ikisinin eğitimini aynı anda almış kişilerin enstrüman çalmaktan dolayı gelişmiş fiziksel rahatsızlıkları varsa, bunların ses eğitimine, vücuttaki organlara olabilecek her türlü olumlu olumsuz etkilerini önceden belirlemek gerekir ve ona göre bir yöntem belirlenmelidir.

Enstrüman eğitimi esnasında bedensel farkındalık edinmeden, yanlış postür yanlış nefesle enstrüman çalmayı öğrenmek maalesef ki yalnızca olumsuz etkilere sebep olacaktır. Bu yüzden vücudu iyi tanımak sesin oluşumu ve kullanımını iyi bilmek her zaman gereklidir.

Doğru postürde şarkı söylenmediği takdirde ses tellerinin işlevini kısıtlar ve hasara yol açar. Ses eğitiminin başarılı olabilmesi için vücutta herhangi bir kasılma olmaması, tam esnek bir biçimde hareket edebiliyor olmamız gerekir. Şarkı söylerken ruh hali açısından da gergin olmamak gerekir. Size verilen duruş ile ilgili katı kurallar gerilmenize yol açar. Bu da beklenen esnekliği engeller ve gerçekleştiremezsiniz.

Bu yüzden her iki eğitim de birbiriyle doğru orantılı olup eşit şekilde geliştirilmeli ya da ayrı ayrı olacak şekilde her ikisinde de belli donanıma geldikten sonra her ikisiyle beraber şarkılar ya da eserler icra etmek sağlam bir ilerleme için daha doğru olacaktır.

Bu eğitimleri doğru ve iyi bir sistem altında almanız ve gelişiminizi en doğru şekilde sürdürebilmeniz adına İzmir Müzik Kursu olarak web sitemizi ziyaret ederek hem enstrüman kursları hem de şan kurslarımız hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilir bu sayede sizlere her zaman destek olabiliriz. Ücretsiz deneme derslerimize katılarak programlar ve ders içerikleri hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Tags: , , ,