Ergene Mahallesi 550 Sokak No:70/A Bornova / İzmir
0507 095 82 27
firatcantekin@gmail.com

Gitar Çalarken Şarkı Söylemek

İzmir'de Sanatın Kalbi

Gitar Çalarken Şarkı Söylemek

Gitar Çalarken Kolay Şarkı Söylemek için 5 İpucu!

Her şarkıcı ve gitaristin aynı anda nasıl şarkı söylenip gitar çalınacağı sorusu gitara ilk başladıkları zaman elbette kafalarında olan soru işaretlerinden mutlaka birisidir. Aynı anda çalıp söylemek özellikle gitara yeni başlamışsanız oldukça zor bir çalışma olacaktır. Gitar eğitimi, akorların değişim hızı ve şarkının sözlerinin takibi arasında süregelen yarışı takip etmek haklı olarak sizi ilk zamanlar zorlayacaktır.

 Ancak bu konuda kesinlikle endişeye yer yok. Sizler için bunu en kolaya indirgeyip stres olmadan kolayca gitar çalışma yöntemlerini öğrenip uygulayabileceğiz işte o 5 ipucu:

  1. Önce gitar bölümünü öğrenin

Bir şarkıyı ya da eseri öğrenirken öncelik olarak ilk gitar bölümünü öğrenmeniz gerekir. Ardından şarkıyla beraber gitar kısmını çalmaya başlayın. Bu çalışma size akorların gidişatı, oluşturduğu düzen ve sistemi çözmenize fayda sağlayacaktır. Şarkıyla beraber yalnızca gitar bölümünü çalmak sizi gitarın olduğu kısma odaklanmanızı sağlar böylelikle şarkı söylemeyi düşünüp ona takılmadan, stres olmadan çalabilirsiniz.

  • Basit çalma desenleri kullanın

Bazı şarkılar zor tınlama kalıpları gerektirebilir. Fakat aynı anda şarkı söylemeye ve gitar çalmaya başladığınız zaman her vuruşla zamanlanmış basit bir aşağı vuruşlu tıngırtı kalıbı çalıyorsanız yararlı olabilir. Bu yöntem size nerede hangi melodi olacak bunun ipucunu kolaylıkla verir. Öncesinde işlemi basit tutup daha sonra ilerledikçe karmaşıklaştırma ve zorlaştırmaya başlayın.

  • Alkışlayın

Şarkı söylerken gitar çalmak ritimler arasındaki bağımsızlığa hakimiyetinizi gösterir. Bu süreç sizi geliştiren eylem gitar çalarken şarkı söylemeye devam etmenizdir. Bu çalışmayı hangi sıklıkla yaparsanız doğru oranda da gelişim sağlarsınız. Bir de bunu sessiz dizelerde şarkıyı çalmaya devam ederek deneyebilirsiniz. Yani tellerden ses gelmeyecek şekilde tellere vurmak yalnızca ana ritmi elde etmek adına yapacağınız bir çalışma olabilir. Sizi ritmik duygu ve kas hafızası konusunda mükemmel ölçüde geliştirecek bir egzersizdir. Bu sayede şarkı söyleme kısmı geldiği zaman çok fazla düşünmeden kendinizden emin şekilde şarkıya girip söyleyebilirsiniz.

  • Pratiğinizi yavaş bir şekilde yapın

Bir şarkıyı kolaylıkla öğrenmenin yollarından biri de pratiğini yavaş şekilde yapmak ve çalışmaktır. Bu sayede şarkının karmaşık kısımlarını daha kolay şekilde çözümleyebilirsiniz. Yavaş tempoda çaldıktan sonra tempoyu yavaş yavaş arttırabilirsiniz. Bir şarkıyı kendi hızında çalıp pratik yaparsanız büyük olasılıkla karıştırıp daha da zorlaştırmış olacaksınız.

  • Hecelere odaklanın ve düşünün 

Heceler kelimeleri fonetik olarak yaratan ayrı seslerdir. Çalınan melodi ya da akorla ilgili her kelimenin ne zaman nasıl söylendiğini bilmekte büyük fayda vardır. Yazımızda da genel olarak bahsettiğimiz ve değindiğimiz nokta budur. Aynı anda nasıl çalınacağını ve şarkı söyleneceğini öğrenmek, bir kelimenin hecelerinin ne zaman söylendiğini öğrenmek aynı zamanda da doğru notaları bilmek ya da çalmakla ilgilidir. Bu, şarkıyı daha çok dinlemek ve her kelimesine melodisine odaklanmak demektir. Bazen şarkıcılar kelimeleri ya da heceleri genişletir. Bir kelimenin farklı hecelerinde farklı akorlar çalarlar. Siz de şarkı sözlerinde ve akorlarda yeteri kadar hakimiyet kurarsanız çalacağınız şarkıları yeniden yaratabilirsiniz!

Gitar Kursu İzmir kurs fiyatları, ücretsiz deneme dersleri, enstrüman tanıtımı, yüz yüze ya da online birebire görüşmeler sayesinde dersler ve pek çok daha fazlasını öğrenebilir ücretsiz denemelerden her an faydalanabilirsiniz.

Her bütçeye uygun gitar fiyatları için, kurumumuzdaki donanımlı eğitmenlerimiz sayesinde ayrıntılı bilgiler dahilinde en doğru şekilde yönlendirme yapılıp uygun enstrümanı almanız konusunda da sizlere yardımcı olacağımızdan şüpheniz olmasın.

Gitar Kursu İzmir olarak sizlere web sitemizde gitar konusunda daha birçok blog yazıları ve makaleler sunduk. Ders içerikleri, programlama, eğitim süreci, enstrüman hakimiyeti ve kişiye özel tüm dersler ve daha fazlası için sayfamızı ziyaret etmeyi, ücretsiz deneme dersi randevunuzu almayı unutmayın! 🙂

Tags: , ,