Ergene Mahallesi 550 Sokak No:70/A Bornova / İzmir
0507 095 82 27
firatcantekin@gmail.com

Keman Tutuşunu 5 Adımda Öğrenelim

İzmir'de Sanatın Kalbi

Keman Tutuşunu 5 Adımda Öğrenelim

Tüm çalgıların temeli tutuştur. Doğru tutuşunu bildiğiniz hemen hemen her enstrümanı çalabilir ve öğrenebilirsiniz. Bu yüzden doğru tutuş oldukça önemli bir noktadır. Keman çalmaya başlamadan önce nasıl tutulduğunu öğrenirsek öğrenme süreci daha az sancılı geçecektir. Keman çalmak vücudu doğal olmayan şekillere sokması bakımından biraz yorucu olabilir. Bu sebeple keman çalarken olabildiğince kasılmadan, rahat bir biçimde olmakta fayda vardır.

Doğru Keman Tutuşu

Güzel bir duruş sıfırdan başlar. Yani bu demek oluyor ki ayaklarınızı sizi dengede tutacak ve aynı zamanda güç sağlayacak şekilde hizalamaktır. Örneğin bir ağaç düşünürsek, yaprağını yetiştirmek için önce güçlü bir köke ihtiyaç duyar. Bacaklarınızı v şeklinde olacak biçimde açın. Çok fazla bir açı olmadan omuz genişliğinde açmak yeterli olacaktır. Bu açı tüm vücut ağırlığınızı ayaklara eşit oranda dağıtacak açıdır. Önce duruşla başlayalım. Ayaktaysanız ayaktaki duruştan başlıyoruz. Yani iki ayağı bir arada tutmanız demektir. Daha sonra keman çalma pozisyonunu aldıktan sonra sol ya da sağ ayağınızı hafif yana alın ve Kalça genişliğinde açın, artık hazır oldunuz demektir. Sol ayağınız hafif önde olabilir bu sayede ileri geri sallanmalarda dengenizi koruyup hissedebilirsiniz. Artık kemanı elinize alıp üst gövdeye getirmek için hazırsınız.

Sol Köprücük Kemiği ve Omuz Desteği

Başınızı hafif sola çevirin ve kemanı sol omzunuza getirin. Kemanınız sol köprücük kemiği ve sol omzunuzun üstüne oturmalıdır. Çene ve omuz desteğini başınız vermelidir. Kendi vücudunuza göre çenelik ve omuz desteği bulmanız en önemli etkenlerden biridir. En iyi yöntem keman çalarken almış olduğunuz pozisyon eğer üst gövdenizde herhangi bir acıya sebep vermiyorsa doğru çenelik ve omuzluktur, bunu da tabi deneyerek bulabilirsiniz.

Sol El ile Tutmak

Sol elinizi keman altına gevşekçe yerleştirin. Sol dirseğiniz kemanın altında gevşek ve rahat bir pozisyonda asılı olmalıdır. Bileğiniz düz ve parmaklarınız yuvarlak olacak şekilde parmaklarınızı hafifçe klavyeye yerleştirin. Başparmağınız kemanı sıkmadan tam işaret parmağınızın karşısında olmalıdır. Avuç ile keman boynu arasında boşluk olmalıdır. Elinizi bir tünel gibi düşünebilirsiniz. Sol elin boynu sıkmasına gerek yoktur.

Yay Tutuşu

Sağ elinizle bir yay tutuşu oluşturalım;

Uygun bir yay tutuşu güzel bir kavis ve rahat parmaklardan oluşur. Başparmak kavisli olup orta ve yüzük parmaklarının tam ortasında olmalıdır. Parmak uçlarını bu doğrultuda birleştirdiğinizde başparmak ucu orta ve yüzük parmak uçlarının tam ortasında denk geldiğini göreceksiniz. Orta ve yüzük parmaklarımız toplu şekilde olmalı ve her zaman yayınız gevşek ve gerilimli olmalı.

Rahat Bir Kol

Sağ kolunuz bir bütün olarak çalışmaktadır. Yayı hareket ettirdiğinizde omzunuzu, dirseğinizi ve parmaklarınızı birlikte hareket ettirirsiniz. Çok fazla ağırlık kullanıyorsanız da ses de bazı cızırtılar da meydana gelebilir. Yeterince ağırlık kullanılmazsa da ses ince ve hayalet gibi olacaktır. O yüzden orta derecede ağırlık kullanılmalı. Farklı tellere, notalara ve pozisyonlara gittiğinizde dirseğinizin de açısının değişmesi gerektiğini unutmayın.

Keman Kursu İzmir Bornova olarak keman hakkında daha fazla merak ettikleriniz ve incelemek isteyeceğiniz çeşitli paylaşımların ve enstrümanların yer aldığı web sitemizi ziyaret ederek soru işaretlerinize cevap alabilirsiniz.

Tags: , ,