Ergene Mahallesi 550 Sokak No:70/A Bornova / İzmir
0507 095 82 27
firatcantekin@gmail.com

Keyifli ve Kısa Zamanda Çello Öğrenmenin Püf Noktaları

İzmir'de Sanatın Kalbi

Keyifli ve Kısa Zamanda Çello Öğrenmenin Püf Noktaları

Bir enstrüman öğrenmek için öncelikle o enstrümanı sevmeniz gereklidir. Aynı zamanda keyif almanız gereklidir.Çello Kursu İzmir olarak bu yazımızda bu konuya ayrıntısı ile değinmek istedik.Lütfen yazımızı sonuna kadar okuyunuz.

Sevdiğiniz şarkı ile çalışmak

Dinlediğiniz şarkılarda egzersiz yapacağınız gamları barındıran egzersizinize yönelik ya da benzer çalışmalar mutlaka mevcuttur. O şarkıyı bulup belirledikten sonra egzersizlerinizi şarkıyı dinlerken ona eşlik ederek yapabilirsiniz. Şarkının solo, intro ya da herhangi bir yerinde gam egzersizinizi eklediğinizde zaten eşlik etmiş olacaksınız. Bu sayede hem eşlik etmeyi öğrenir hem egzersizi keyifle çalar hem de eğlenmiş olursunuz. Yalnızca popüler ya da klasik parçalar dışında film müziklerinde de bunları kolayca uygulayabilirsiniz. Bu çalışma bir bakıma kendi sınırlarınızı zorlayacağınızdan dolayı  gelişiminiz için de oldukça fayda sağlayacaktır.

Çello egzersizleri nasıl eğlenceli hale gelebilir?

Çalışmalar sırasında mola vermek

Egzersizlerinizde ya da çalışmalarınız sırasında hiç ara vermeden devam etmek sizi kötü etkileyip gelişiminizi de engelleyecektir. Ara vermeden çalışmak sıkılmanıza hatta enstrümandan soğumanıza bile neden olabilir. Mola vermek sizi sıkmadan strese sokmadan keyifle çalışmanızı sağlar. Başarı için gerekli olan dinlenmeler asla tembellik değildir. 45-50 dakika boyunca aralıksız çalışmak yorucu ve sıkıcı olacağı için 30 dakikalık egzersiz ve çalışma sonrası 10 dakika küçük mola vermek oldukça sağlıklı olacaktır. Bu hem psikolojiniz hem de gerilmiş olan parmaklarınız için son derece mantıklıdır.

Çaldıklarınızı birilerine dinletmek

Çaldığınız parçayı başka birine de dinletmeniz onun objektif ve dürüst yorumu sayesinde size öncü olup yaptığınız yanlışları görmeniz ve düzeltmeniz adına oldukça faydalı olacaktır. Sizi dinleyen kişinin yaptığı olumsuz ama yapıcı yorumlar kendi hatalarınızı görmenize ve gelişiminize, olumlu yorumlar ise özgüveninizi artırıp kendinizden daha emin şekilde çalmanızı sağlayacaktır. Bundan dolayı çalmış olduğunuz parçaları her fırsatta birilerine dinletmeniz ancak gerçekten dürüst şekilde yorumlayacak birine dinletmeniz gelişiminizi hızlandıracak etmenlerden biridir.

Çaldıklarınızı kayıt etmek

Çaldığınız şarkıyı ya da egzersizleri, doğaçlamaları kaydetmelisiniz. Bu sayede çalışma kaydını açıp dinlediğinizde birinin sizi dinlediği zaman duyacağı hataları fark etmenizi, tespit etmenizi sağlayacaktır. İlerleyen teknoloji sayesinde önceki gibi bir stüdyoya gitmek zorunda değilsiniz. Telefonunuzun ses kaydedicisini açın, çellonuza normal mesafede yakınlığa koyup yerleştirin ve kayıt tuşuna basın hepsi bu kadar. Bunun size ne derece fayda sağladığını tekrarladıkça göreceksiniz.

Müzisyenlerle birlikte çalmak

Kendi kendinize çalmak sizi elbette geliştirir ancak diğer müzisyenlerle birlikte bir şeyler yapmak ve gerçek anlamda müzik yapmak için kesinlikle bu tür şeyleri denemenizde fayda vardır. Size bir çok öğretisi ve getirisi olacağından şüpheniz olmasın.

Biriyle beraber müzik yapmak, ona eşlik etmek, birden fazla notayı aynı anda seslendirmek ve işitmek sizi geliştirecek en önemli unsurdur. Her müzisyen dünya üstünde bulunan bir dil gibidir. Her insanın beden dili nasıl ortak ise müzik aletlerinin de beden dili ortaktır. Hepsi aynı notaları kullanır fakat her birinin müzik dili farklıdır. Eğer bir müzisyen ile uyum yakalayabiliyorsan dünya üzerindeki diğer tüm müzisyenlerle de uyumla müzik yapabileceğini gösterir.

Kısacası sadece evde müzik yapmayın, kendinizi kayıt altına alın, dinletin yorumlar alın, imkan varsa konserlere çıkmaya çalışın, başka müzisyenlerle bir araya gelin grup kurun beraber işler yapın. Yalnızca kendiniz müzik yaparak bir yere kadar gelişebilirsiniz ama birden çok müzik alanında bulunmak sizi bu alanda profesyonelliğe dahi götürecek en önemli adımdır.

Çelloda gam egzersizleri isimli makalemizi okumak için lütfen aşağıdaki linke tıklayın.

Tags: , ,