Ergene Mahallesi 550 Sokak No:70/A Bornova / İzmir
0507 095 82 27
firatcantekin@gmail.com

Piyanoda Duruş ve Oturuş Pozisyonları

İzmir'de Sanatın Kalbi

Piyanoda Duruş ve Oturuş Pozisyonları

Piyano Çalmada Duruş ve Oturuş Pozisyonları

İzmir Piyano Kursu olarak bu yazımızda sizlere piyanoda duruş ve oturuş nasıl olmalı, piyanoda duruş ekolleri nelerdir konuları hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Piyano çalmaya yeni başlamış ya da piyano çalmak isteyenler yazımızın sonunda piyano çalarken nasıl oturmaları ve nasıl durmaları hakkında bilgilenmiş olacak.

Piyano çalarken doğru pozisyonda doğru teknikle durmak neden önemlidir sorusuna gelecek olursak; çalınan notada parmak acilitesi, doğru sesleri kolay bulabilme, tuşlara uygulanan kuvvet, nüansları belli edebilme yetisine sahip olabilmek büyük oranda doğru teknikle doğru pozisyonda durmakla ilgilidir. Bu yüzden iyi şekilde piyano çalmak isteyen herkesin bu konuya önem göstermesi gerekir. Şimdi piyanoda duruşun 3 farklı ekolünü inceleyelim.

Piyano Duruşunda Fransız Ekolü

Bu ekolde piyanoda oturuş, eller piyanonun ortasındaki orta “do” notasına konduğunda piyanonun iki tarafına da eşit oranda ve rahatça ulaşım sağlayabilecek ve iki tarafı rahatça orantılayabilecek şekilde olmalıdır. Eller piyano üzerine koyduğunda bilek ve elin çatısı çıkık bir biçimde durur. Sağ el hafif sola, sol el ise hafif sağa yatıktır. Bu şekilde serçe parmak ve yüzük parmağında gergin bir duruş sağlanır. Bu tekniği tercih edenlerde serçe ve yüzük parmağı kuvvet kazanır. Piyanodan çıkan notalar belirgin ve temiz duyurulur. Bu tekniğin dezavantajı eliniz doğal pozisyonunda durmadığı için kasılmalar yaşayabilme ihtimalinizdir. Piyano çalarken dışarıdan görünen pozisyonun da çok iyi olmadığını söylememizde fayda var.

Piyano Duruşunda Rus Ekolü

Bu ekolün oturuş pozisyonu Fransız Ekolü’yle aynı olmakla birlikte ellerin pozisyonu farklıdır. Bu ekolün Fransız Ekolü’nden farkı bilek ve el üstünün çıkık olmamasıdır. Tam tersi vaziyette, bilek biraz kolun üst hizasından aşağıdadır. Bu tekniğin püs noktası bilek ve kol hareketleridir, bilek ve kollar fazlasıyla hareketlidir. Kuvvet noktası güçlü olduğundan dolayı forteler belirgin ve tatmin edicidir. Performans esnasında dışarıdan çok gösterişli görünürsünüz, en basit parçayı çalarken bile çok zor ve karmaşık bir parça çalıyor gibi görünürsünüz. Bu ekolün dezavantajı ise hatalı piyano notaları basma oranınızın artmasıdır. Ayrıca bilek ve kol ağır kaslara sahip olduğundan çabuk kasılma ve çabuk yorulma ihtimali de fazladır.

Piyano Duruşunda Alman Ekolü

Bu tekniğin diğerlerine oranla daha çok tercih edildiğini söyleyebiliriz. Oturma pozisyonları diğerleriyle aynıyken el pozisyonunda farklılık vardır.  Bu teknikte eller kolun üst kısmıyla aynı hizadadır. parmaklar dik ve avucun icinde kücük bir tenis topu tutuyormuş gibi çatı hafif yüksek olmalıdır. Sol eliniz biraz sola, sağ eliniz de biraz sağa yatık olmalıdır. Bu tekniğin püf noktası parmak eklemlerinin hareketidir çünkü tüm kuvvet parmaklardadır. Kol ve bilek hareketleri yok denecek kadar az olmalı ve parmaklar piyano tuşlarını bir çekiç gibi kullanmalıdır. Bu tekniğin avantajı piyano çalarken hata yapma olasılığınızın düşük olmasıdır. Ayrıca kol ve bilek gibi büyük kaslar kullanılmadığından yorulma ve kasılma oranı çok düşüktür. Çıkan sesleri duyurmada çok başarılı bir tekniktir ve dışarıdan rahat bir görüntüsü vardır.

Yazımızın sonunda aklınıza takılan bir konu varsa ya da profesyonel piyano dersi arıyorsanız İzmir Piyano Kursu olarak bizimle iletişime geçebilir, ücretsiz deneme derslerimize katılabilirsiniz.

Telefon:  0507 095 82 27                         Adres:  Ergene Mahallesi 550 Sokak No:70/A Bornova / İzmir

 

Tags: , , ,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir