Ergene Mahallesi 550 Sokak No:70/A Bornova / İzmir
0507 095 82 27
firatcantekin@gmail.com

Yan Flüt Nedir?Nasıl Çalınır ve Temizlenir?

İzmir'de Sanatın Kalbi

Yan Flüt Nedir?Nasıl Çalınır ve Temizlenir?

Yan flüt, üfleme tekniği gerektiren bir enstrümandır. Eğer üfleme tekniğini tam olarak öğrenirseniz çalması oldukça keyifli bir enstrümandır. Yeterli egzersiz ve çalışma zamanını ayarladığınız takdirde ilerlemeniz de bir o kadar kolay olacaktır. Elbette bu egzersizleri de notalar ile yapmanız oldukça faydalı olacaktır. Yan flüt öğrenmek ve öğrenmenizin süreci sizin yapacağınız egzersizlere ve ayırmış olduğunuz günlük zaman dilimiyle doğru orantılıdır. Emek verilen her şeyin sonu güzellikle sonuçlanır.

           Yan Flütte Oktav Geçişleri Nasıl Yapılır?

Yan Flütte, birinci oktavdan ikinci oktava geçerken parmak pozisyonu değişmez. Yalnız üflenilen hava ve nefes gücünü arttırılır ve ikinci oktav sesini bu şekilde elde edilir. İkinci oktavdan üçüncü oktava geçerken ise hem parmak pozisyonu hem de üflenilen hava değişmektedir. Verdiğiniz havanın şiddeti ikinci oktavın şiddetinden daha fazla olmalıdır. Tüm nefes teknikleri ve üfleme uygulamasını yan flüt eğitimi alarak daha profesyonel hale getirip seviyenizi daha da yükseltebilirsiniz.

Yan Flüt Parçalarının İsimleri Nelerdir?

Üflemeli bir çalgı olan bu enstrümanın üfleme deliğine ‘ağızlık’ denmektedir. Ağızlık kısmı çalan kişinin alt dudağının dayandığı bölgedir. Tutuş olarak incelediğimizde yan flüt sağ omuz yönünde yere paralel olacak şekilde tutulmalıdır. Boru şeklinde olan bu çalgıyı daha rahat tutup çalabilmek için elimizin her iki baş parmağıyla destekli tutmalıyız.

Şimdi de yan flütün kısımlarından bahsedelim:

Ağızlık, gövde ve kalak olarak üç kısımdan oluşur. Ses deliği olarak isimlendirilen perdeler gövde ve kalak üzerine yerleştirilmiştir. Perdelerin kapanmasıyla ve doğru şekilde üflediğimiz takdirde temiz ses ve entonasyonu elde edebiliriz. Ambişür ağızlık kısmına sabit şekilde üretilmektedir. Ağızlık kısmının yapıldığı malzeme gümüş ya da altından olması elde edilecek olan entonasyon ve sesi oldukça olumlu biçimde etkileyecektir.

         Yan Flütte Oluşabilecek Arızalar Nelerdir?

Herhangi bir çarpma, yere düşme ya da kutusuna düzgünce yerleştirilmediğinde olabilecek sarsıntı durumunda perdelerin ince ayarları bozulabilir ve özellikle düşme durumunda yayların kırılması olağandır. Bu nedenle çalgıyı özenle taşımalı ve dikkat etmeliyiz.

Genel olarak flütün çalışma prensibine gelecek olursak, flütün üstünde bulunan vidalar belli bir sıklığa göre ayarlanmıştır. Vidaların sıklık ve gevşeklik oranı basılan tuşların delik ile arasındaki mesafeye göre yapılmaktadır. Vidaların fabrika çıkış ayarlarının dışında kullanılması durumunda perdelerin çalışması ve deliklerin kapanması zorlaşır. Bu sebepten dolayı yan flüte iyice adapte olup öğrenmeden ya da hakim olmadan bu tür ince ayarlara girmenizi tavsiye etmiyoruz. Tecrübe kazanmadan bu tür ayarları değiştirdiğinizde yan flütün metal aksamları bozulabilir ve tamir için yüksek tutarlar ödeyebilirsiniz. Perdelerin ince ayarları bozulursa bazı kısımlardan ses gelemeyeceği gibi tamamen de ses kesilmesi olabilir.

Nemli ortamlarda oksitlenme durumu yaşamamanız için flütü kullandıktan hemen sonra temizleyip kullanım öncesinde ya da kaldırma durumunda kutuya nem torbacığı koymanız oldukça faydalı olacaktır. Oksitlenmenin yanı sıra diğer sorun ise güderilerinin özelliğini kaybetmesidir. Ani hava değişimi olumsuz etkileyecektir. Bu yüzden hep aynı ortamda muhafaza etmelisiniz. Aksi takdirde flüt oksitlenebilir ve tüm parçaları çıkartılıp komple temizlenip bakım yaptırmak zorunda kalabilirsiniz.

             Kararan Yan Flüt Nasıl Temizlenir?

Flütümden ses çıkmıyor? Flütüm bozuldu? Gibi temel sorunların sebebi düzenli bakım yapılmamasından kaynaklanmaktadır. Yan flüt bakımı iki çeşittir:

1)Sizin yapmanız gereken ilk görev flütü her kullanımdan sonra üzerindeki nemi silmeniz.

2)Yan flüt temizlemede ikinci olarak da, flüt süreç içerisinde oksitlenme, çarpma ya da malzemenin eskimesi sonucu karşılaşılan güderi değişimi ve genel yan flüt kondisyon bakımıdır. İkinci olan bu bakımı ortalama olarak 6 ile 3 ay gibi süreçler içinde yaptırmanızı tavsiye ederiz. Tüm bu durumlar tamamen kişinin enstrümana olan tutumuna ve kullanımına bağlı olmaktadır.

Eğitimlerinizi güvende ve sürekli devam ettirmek için yan flüt kursu almanız ve disipline bir şekilde bu süreci bizlerle beraber sizin de takip etmeniz gerekir. Alanında donanımlı eğitmenlerimiz sayesinde sizler çalışıp vakit ayırdığınız sürece gelişimi ve değişimi size garanti ediyoruz.

Flüt eğitiminiz bize emanet. Tek yapmanız gereken Yan Flüt Kursu İzmir web sitemizi ziyaret ederek bilgi edinip hemen bizlerle telefon yoluyla iletişime geçmek ve randevu alarak ücretsiz deneme derslerimizden yararlanıp size yan flüt hakkında daha ayrıntılı bilgi verip enstrüman çalmaya başlamanızı sağlamak. Ertelemek bize bir şey kazandırmadığı gibi aynı zamanda vakit kaybettirmektedir.

Tags: , , ,