Ergene Mahallesi 550 Sokak No:70/A Bornova / İzmir
0507 095 82 27
firatcantekin@gmail.com

Yan Flütte Nefes Egzersizleri Nasıl Yapılır?

İzmir'de Sanatın Kalbi

Yan Flütte Nefes Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Bilindiği üzere yan flüt nefesli çalgılar kategorisinde olan üflemeli bir çalgıdır. Ve yan flüt çalarken parmaklarınız ne derece hızlı olursa olsun doğru ve kontrollü nefes tekniğiniz olmadığı sürece hiçbir zaman iyi bir performans gösteremezsiniz. Flütte kusursuz ton ve tuşe elde etmek için sürekli ve derin bir nefes gerekmektedir. Klarnet ya da saksafon gibi çalgılara göre flütte ses elde etmek için nefesi doğrudan ağızlığa vermek yerine nefesi ağızlığa çarptırmak gerekir. Bu yüzden flütte doğru ses elde edene kadar zaman ve sabır gerekir. Dolayısıyla bu süreçte doğru nefes egzersizlerini uygulayarak ciğerlerinizi geliştirmek olmalıdır. Şimdi sizlere önemli birkaç nefes egzersizlerinden bahsedelim;

Açık Boğaz Egzersizleri

Nefes alıp verirken boğazın açık olması bize daha uzun süreli ve verimli şekilde havayı içimize çekmeyi sağlar. Çenenizin bitiş noktasından kulağınızın başlangıç noktasına doğru bir boşluk hissediyorsanız boğazınız açık demektir. Açık boğaz egzersizine örnek vermek gerekirse;

Dilinizi alt damağınıza düz olacak bir şekilde yerleştirin

Ağzınızı 2-3 cm kadar açık bırakın ve nefes almaya başlayın

Nefes alıp verirken, havanın boğazınızda olduğunu hissetmeye dikkat edin

Bu egzersizi, nefes alıp veriş sürelerinizi uzatmaya gayret edecek şekilde düzenli olarak her gün 1 saat boyunca (5 dakika yapın 5 dakika ara verin) uygulayın.

Nefes Kontrol Egzersizleri

Nefes kontrolü oluşturacağınız hava akımının kuvvetini etkiler. Yani tonların daha cılız ya da zengin oluşunu etkilemektedir. Kısa ve zayıf bir nefesle kötü bir ses tonu elde edersiniz. Ama kuvvetli ve sürekli bir nefes hem pürüzsüz hem de kaliteli bir ses elde etmenizi sağlar. Örnek vermek gerekirse;

Normal boyutta bir kağıt parçasını, sadece nefesinizi kullanarak duvar üzerinde (Başka sabit bir nesne de olabilir)  uzun süre boyunca sabit kalmasını sağlamayı deneyin.

Bu egzersizi, kağıt parçasını duvarda tuttuğunuz süreyi arttırmaya gayret edecek şekilde düzenli olarak her gün bir saat boyunca (5 dakika yapın 5 dakika ara verin) uygulayın.

Diyafram Nefesi Egzersizleri

Diyafram nefesi uzun ve sürekli bir hava akımı oluşturmak için kullanılan altın ve önemli egzersizlerden biridir. Bunun için de yeterli havayı solumak gerekir ve diyafram nefesi burada önem kazanır. Diyafram nefesi alırken size yardımcı olması açısından şunları düşünebilirsiniz; nefes alırken karnınızın dışa doğru itildiğini düşünün. Bu egzersize başlamadan önce uygulanması gereken de bir duruş pozisyonu vardır. Bu duruş pozisyonu şu şekildedir;

Dik bir pozisyonda bir sandalyeye oturun

Boyun ve omuzlarınızı, derin bir nefes almaya imkan tanıyacak bir şekilde serbest bırakın

Bir elinizi karnınıza koyun, bir elinizi göğsünüze

Oturma pozisyonunu ayarladıktan sonra da ;

Nefes alıp vermeye başlayın ve bu sürede karnınız mı şişiyor yoksa göğsünüz mü kontrol edin.

Eğer karın yerine göğüs şişiyorsa diyafram nefesi almıyorsunuz demektir. Daha fazla dikkat ederek karnınıza odaklanın ve zihninizde canlandırarak kaslarınızı kullanarak nefes alın.

Diyaframdan nefes almayı öğrendikten sonra ise bu nefesi derin bir şekilde alın ve uzun sürede yavaşça vermeye çalışın.

Eğer bir flüt ile diyafram egzersizi yapmak istiyorsanız da; diyafram nefesi alıp, flüt üzerinde tek bir notayı üfleyerek uzun süreli üflemeyi hedefleyin.

Aynı durum flüt için de geçerli olacaktır. Notayı üfleme sürenizi uzatmayı hedefleyerek bu egzersizi her gün 1 saat boyunca (5 dakika yapın 5 dakika ara verin) uygulayın.

Yukarıda bahsettiğimiz egzersizleri her hafta uygularsanız hem nefesleriniz sağlıklı bir şekilde düzene girer hem de flütteki gelişiminizi kendiniz de gözlemleyebilir ve ilerleyişinizi hızlandırabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgiler ve ücretsiz deneme derslerimize katılmak için Yan Flüt Kursu İzmir web sitemizden bizlere ulaşarak sağlayabilirsiniz.

Tags: , ,