Ergene Mahallesi 550 Sokak No:70/A Bornova / İzmir
0507 095 82 27
firatcantekin@gmail.com

Yan Flütten Nasıl Ses Çıkarabilirim?

İzmir'de Sanatın Kalbi

Yan Flütten Nasıl Ses Çıkarabilirim?

Yan flüt üflemesi zor olarak algılanan ilk aşamada korku duyulan bir enstrüman olabilir. Fakat gerekli ayrıntıları edinip olması gerekenleri pratiğe dökerek öğrenirseniz o kadar da zor olmadığını kendiniz de görmüş olacaksınız.

Yan flüt üflerken karın kaslarınızı sıkarak üflemeniz gerekmektedir. Bunun nedeni basıncı iyi ayarlayabilmektir. Çünkü flütü üflerken basınçlı bir hava verilerek üflenmelidir. Karnı sıktığınızda ileri geri hareket edemeyecektir. Bundan dolayı üflenecek hava göğüs boşluğunda olmalıdır. Ancak karnınızı kastığınızda vücudunuzu da komple kasmamaya dikkat edin. Kollar ve baş kısmı oldukça rahat olmalıdır.

Flüt üflerken dudakta oval bir delik olmalıdır. Ağızlığın birinci parçasını da alt dudağa yerleştirin. Flütün üfleme deliğini dudaklarda oluşan oval deliğin tam ortasına gelecek şekilde yerleştirin. Deliği üst dudağınızla kapatmamaya dikkat edin. Elinizde bir yara olduğunu ve ona doğru soğuk hava üflediğinizi hayal edin. Flüt yere paralel olmalı ve baş kısmınız dik konumda olmalıdır. Bu pozisyon hem üfleme hem de tutuş açısından en uygun olanıdır. Üflerken dudaklarınızı uzatmayın, hafif gergin bir biçimde üflemeye çalışın. Dişleriniz ise birbirine tam olarak değmeden çok az bir aralıkla açık şekilde kalmalıdır. Tüm bu yazılanları yapıp denediğiniz zaman flütü üflemeye başlayabilirsiniz.

Dilinizi dişlerin arasından çıkarmadan flüte ‘tüffff-tüfff’ şeklinde üfleme yapınız. Bu üfleme tekniğine ‘dil vurma’ tekniği denir. İlk denemelerde ses elde edemeyebilirsiniz. O yüzden bu egzersizi sıkılmadan birkaç kez arka arkaya denemeli ve ses elde edene kadar pratik yapmalısınız. Yukarıda yer alan adımları yerine getirdiğiniz takdirde ses elde etmeniz oldukça mümkün olacaktır. Bu tekniği yaparken dudakları oynatmamaya çalışın. Üflediğiniz havanın dudağa çarpma açısını iyice anlayıp oturtmak için kafanızı ileri geri hafif hareket ettirebilirsiniz. Açıyı bulduktan sonra olabildiğince uzun şekilde üfleme çalışmalarına devam edin. Flütü üflerken gelen havanın pürüzsüz, dolgun ve olabildiğince net olarak gelmesini sağlamalısınız. İlk aşamada temiz ve doğru ses gelmeyebilir. Doğru ses uzun pratiklerden sonra elde edilebilir. Flüt üflemeye başladıktan sonra zaman geçtikçe ve seviye ilerledikçe üfleme tekniklerinin farklı sesler çıkarmaya göre değiştiğini de göreceksiniz. Bas ya da tiz sesleri üfleme sertliği ve tekniğiyle elde edebileceksiniz. Bas seslerde üflemeler deliğe daha dik gelmelidir. Dik üfleme açısına da başınızı hafif öne eğerek ulaşabilirsiniz. Tiz sesler elde etmek için de deliğe daha yatay biçimde üflenmelidir. Bu açıya da başı hafif ileri eğerek ulaşıp sesi o şekilde elde edebilirsiniz.

Yan flüt eğitimi alırken mutlaka eğitmenlerimiz doğrultusunda ilerlemeniz ve egzersizlere zaman ayırarak yeterli çalışmalar gerçekleştirmelisiniz. Her enstrüman gibi yan flüt de kendine göre oldukça zor bir enstrüman olsa da çalışıp düzenli devamlılık gerçekleştirdikten sonra çalamayacağınız eser yok demektir.

Yan Flüt Kursu İzmir web sitemizden veya kurumumuza gelip yüz yüze görüşme sağlayarak da sorularınızı bizlere iletebilir, ücretsiz deneme derslerinden her zaman faydalanabilirsiniz. Sanatla ve müzikle kalın..

Tags: , , ,