Ergene Mahallesi 550 Sokak No:70/A Bornova / İzmir
0507 095 82 27
firatcantekin@gmail.com

Kemanda Bilek Tekniği ve Yay Tutuşu

İzmir'de Sanatın Kalbi

Kemanda Bilek Tekniği ve Yay Tutuşu

İzmir Keman Kursu

Kemanda Yay Tutuşu Nasıl Olmalıdır?

Keman çalmak için bilinmesi gereken en önemli noktalardan biri de yayın nasıl tutulduğu ve yay duruşudur. Yayı doğru bir şekilde tutmak için kemanın eşiği ve tuşenin arasında bulunan o bölgeye yayı tam ortalayarak koymaktır.  İkinci olarak da eşik ve tuşenin tam orta kısmına yerleştirdiğimiz yayı düz ve paralel biçimde çekip itmeniz gerekir. Yayı bu pozisyonda tutup çalmazsak eğer hem ses hem de görüntü açısından kötü bir sonuç elde ederiz. Yayı doğru itip çektikten sonra bir diğer önemli husus yaya uyguladığımız baskıdır. Bu yüzden ilk yay çekme çalışmalarında yalnızca yayın ağırlığını kullanarak hareket ettirmeliyiz. Doğru itme ve çekme pozisyonunu kazandıktan sonra ise yaya uygulayacağınız baskı nüansına geçebilirsiniz. Ve en önemli kısım doğru bir biçimde yayı kullanabilmek için mutlaka yay egzersizlerini ayna karşısında yapmalısınız. 

Kemanda Doğru Bilek Tekniği Nasıl Olmalıdır?

Keman çalarken yay egzersizleri ya da herhangi bir eser çalarken dikkat edilmesi gereken en önemli noktadır. O yüzden bilek kullanımı ve esnekliği bu konuda büyük önem taşır. Bilek kullanımını bilmiyorsanız eğer yay çalışması yapmanız oldukça sakıncalı bir durumdur.

Bunun nedeni bilek pozisyonu yanlış olan ya da yanlış çalışan kişinin ileride kemanda karşılaşacağı nüans tekniği, yay tekniği, hızlı pasaj gerektiren kısımlar ve bir çoğu gibi konularda oldukça sıkıntı yaşayacak olması ve bu tür çözümlemelerde önüne hep engel olarak çıkacağı konusudur. Bilek pozisyonu doğru olmayıp kemanda belli seviyelere gelmiş kişilerin bile bu alanda kendini ispatlamış kişilerden tekniklerini düzeltmeleri yönünde mutlaka yardım almaları gerekmektedir. Yay dip kısımdayken bileğin konumu dik bir şekilde ve hafif yukarı doğru olmalıdır.

Bu pozisyonu daha iyi anlatabilmek için ‘kubbe’ şeklinde olarak belirtip daha iyi zihinde canlanmasını sağlayabiliriz. Yay uç kısımdayken ise bileğimiz sanki bir çukur yaratırmış gibi aşağı doğru pozisyonda olmalıdır. Yayı dipten uca ya da uçtan dibe götürürken bileğinizi yavaş ve esnek hareketlerle oynatarak geçişler yapmalısınız. Bilek daima yumuşak ve esnek olmalıdır. Aksi halde hem kendimiz kasılmış oluruz hem de karşıdan oldukça kasıntı bir görüntü olarak görünür.

Keman çalışınıza da bir o kadar etki eder ve elde edeceğiniz seslere ve ses kalitesine de aynı zamanda olumsuz etkisi olacaktır. Bu gibi sebeplerden dolayı keman çalmayı, yay tutmayı ve bilek kontrolünü sağlamak için her birinde hakimiyet kurulması gerekli ve oldukça önemle ele alınıp her birinin teknik olarak oturmuş olmasına özen göstermeliyiz.

Keman kursu hakkında daha detaylı bilgi almak, ücretsiz bire bir deneme dersine katılıp eğitmenlerimizle tanışmak için bizimle iletişime geçebilir veya merkezimizi ziyaret edebilirsiniz.

Bir cevap

Yorumlar kapatıldı.