Ergene Mahallesi 550 Sokak No:70/A Bornova / İzmir
0507 095 82 27
firatcantekin@gmail.com

Piyano Çalmanın Psikolojimize Olan Faydaları

İzmir'de Sanatın Kalbi

Piyano Çalmanın Psikolojimize Olan Faydaları

İnsan psikolojisi dendiği zaman biraz derin bir konu gibi gelse de aslına bakılırsa farkında olmadan etrafımızda gerçekleşen bir takım olayların içinde saklıdır. Bunlardan biri de müziktir. Her gün aslında etrafımızda duyduğumuz, kulağımızda olan o ezgiler, notalar.. Bugün sizlere Piyano Kursu İzmir Buca ailesi olarak hem psikolojinize iyi gelecek hem de sizi her açıdan geliştirecek olan piyanonun bizler üzerindeki etkileri ele alacağız.

İyi olmak demek, çevremizdeki gerçekleşen olaylara karşın, kendi başımıza gelen bazı gelişmelerde, günlük hayatın temposu, aile ve çevrede olan sorunlarla başa çıkabilmek, sosyal hayatta tam bir rol oynamamızı sağlayan bir zihin durumunda olmak demektir.

Bir zihinsel sağlık kuruluşu olan Anxiety UK’nin operasyon direktörü Dave Smithson, “Müzik aleti çalmanın depresyon, kaygı temelli bozukluklar, travma ve keder gibi sorunlar yaşayan insanlara yardımcı olabilecek yaratıcı bir beceri olduğunu biliyoruz” diyor. “Bu, çok fazla dikkatimizi gerektirdiği için, beynimizi tıkayan düşünce ve duygulardan zihnimizi uzaklaştırmaya yardımcı olan, dikkatli bir faaliyet dediğimiz şeydir.”

Smithson’a göre piyano çalmak, negatif düşünceleri işlememize ve kanalize etmemize izin vererek bu olumsuz düşüncelerden kurtulmamızı sağlar. Ona göre “Harika olan şey, piyano çalmanın veya dikkatimizi gerektiren herhangi bir dikkatli aktivite yapmanın sadece geçici bir çözüm olmamasıdır. Durumu buna müsait olan pek çok hasta için, uzun vadeli faydalar sağlayabilir, ancak ve ancak aktiviteye devam ettikleri sürece”..

Smithson’un bu sözleri, 2011 yılında Finlandiya ve Norveç’teki araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen ve müzik terapisinin depresyon tedavisini iyileştirebileceğini bulan bir çalışma tarafından desteklenmektedir.. Hastalar, üç aylık bir deneme süresi boyunca çeşitli vurmalı çalgılar çalmaya teşvik edildi.

Buna bağlı olarak müzik terapisi ile beraber bakım alan hastaların semptomları tek başına bakım alan hastalara göre önemli ölçüde daha iyi iyileşme olduğunu göstermiştir. Fakat deneme bittikten 3 ay sonra da her iki hasta da aynı sonuçları kaydetti.  İngiliz Psikiyatri Dergisi’nde yazan bir psikiyatrist olan Michael Crawford, müzik terapisinin depresyondan dolayı şikayetçi olan hastalara neden yardımcı olduğunu açıklamaktadır. “Müzik dinlemek ve yaratmak, bireylerin kendilerini sözel olmayan yollarla ifade etmelerini sağlar. Melodinin, uyumun ve ritmin etkileşimi, duyuları harekete geçirir ve sakinliği destekler. Müzikle etkileşim, dopamin hormonunun seviyesini yükseltiyor.” Kısacası, müzik bizi daha iyi hissettirir.

Bazı bireylerde de depresyon deneyiminde iken müziğe odaklanamama hissini ve sert bir öz eleştiriye yol açacağını söylemeliyiz. Eğer sizde de buna benzer bir durum söz konusu ise kafanızdaki sis bulutları kalktığı an müzik zevkiniz geri dönecektir. Ara sıra kontrol etmek, kurcalamak, kısa süreli de olsa yardımcı olacaktır. Zihnimizi keskin tutup, kendimizi ifade etmemizde fayda sağlayacak hobiler, beceriler edinmek isteyenlere tavsiyemiz kesinlikle bir enstrüman çalmayı öğrenmek olacaktır. Çünkü enstrüman çalmak hem başkalarıyla iletişime geçmenizde hem de yaratıcı olmanızda önemli ölçüde fayda sağlar.

Piyano Dersi İzmir Buca sanat merkezi olarak sizlerin içinde bulunduğunuz psikolojik tüm durumlar için enstrüman öğrenmenin faydasından ve kendinizi müzik konusundaki becerilerinizi ortaya çıkarmanıza olanak sağlayacak bir kaç öneriden bahsettik. Müzik iyileştirir. Unutmayın, ruhunuzun dingin ve zihninizin berrak olması bedeninize her zaman olumlu şekilde yansıyacaktır.

Tags: ,