Ergene Mahallesi 550 Sokak No:70/A Bornova / İzmir
0507 095 82 27
firatcantekin@gmail.com

Şarkı Söylemede Duruşun Önemi

İzmir'de Sanatın Kalbi

Şarkı Söylemede Duruşun Önemi

Sesiniz vücudunuzun en değerli enstrümanıdır. Tamamiyle size ait, sizin bedeninizde varolan ve doğuştan gelen ya da sonradan geliştirilen en değerli enstrüman.. Sesinizi kullanırken de bulunmuş olduğunuz duruş en önemli etki eden faktörlerden biridir. Herhangi bir ameliyat gerektirmeksizin tamamiyle doğal ve kolay şekilde sesinizi duruş yöntemiyle bile iyileştirebilirsiniz.

İyi bir duruşun amacı göğüs kafesinizde var olan boşluğu genişletmek ve maksimum kapasitede kullanımı sağlamaktır. Böylelikle akciğer genişler ve daha uzun soluklarla daha uzun cümleler sergileyebiliriz.

Doğru duruş, düşük nefes vermenizi sağlar. Göğüs kısmınızı yukarıda tutun. Yüksek nefes alırken göğüs bölgeniz yükselip alçaldığı için göğsü yukarda tutmak vücudunuzu şarkı söylemek için mükemmel düzeyde diyafram nefesi almaya zorlar. Bu sayede doğru duruşla beraber doğru nefes almış ve sesi yormadan kullanmış oluruz.

Sizi bir ifadenin sonuna hazırlar. Akciğerde çok az miktarda hava kaldığı zaman son kalan havanın dışarı çıkması için göğüs kafesi ve göğüs kendini çökmeye hazırlar. Şarkıcılar da bu nokta ile savaşır. Göğsü yüksekte tutarak göğsü genişletir. Bunu yapmak nefesi yavaşça bırakmaya yardımcı olur. Böylece hava bitiyormuş gibi değil de cümlenin sonunu getirerek bitiş hissini bize verir.

Duruşun Vücudunuza Etkisi

Gerginliğin yok olmasını sağlar. Eğer günlük hayatta ya da yapısal olarak gergin bir yapıdaysanız şarkı söylerken yüksek nota çıkarırken çene bölümünüzün kasılması oldukça muhtemeldir. Kulaklarınızı omuzlarla hizalamaya odaklanarak, bir de yüksek notaları bu şekilde çıkarmayı deneyin. Sizi daha özgür ve yapılışını daha kolay hissettirir. Nedeni düzgün hizalanmış bir duruşla vücudunuzu otomatik olarak gevşemeye yönlendirmekten dolayıdır. Boynunuz doğru pozisyondayken çene bölümünün kasılması da zordur.

Havanın serbest bir şekilde ses kordonlarından serbest şekilde akmasını sağlar. Ses telleri hava kanallarından geçip açıp kapanarak sesi üretir. Uzun düz bir boyun ses tellerinin kanalını açar, ve engellenmeden ilerlemesini sağlar.

Doğru duruş sergilemeye çalışırken vücudum gerilir mi?

Doğru duruş doğal ve düzgün olmazsa kısa bir süre gerginlik mevcut olabilir. Örneğin ilk denemede boynu düz tutmak ve rahat bırakmak size biraz garip gelebilir. Bunu yaparak vücudun diğer kısımlardaki bölgelerinde gerilimi azaltırsanız o zaman doğru duruşu hissedip fark edebilirsiniz.

Bazı Şarkıcılar Doğru Duruşta Olmadan Bile Nasıl Kulağa İyi Geliyor?

Herhangi bir müzikal ya da tiyatro sanatçısı hareket halindeyken güzel şarkı söylemenin değerini bilir. Bir desteğe yaslanırken iyi bir duruşa sahip olmak çok zor gibi gelebilir. Fakat eğildiğinizde bile kulakları omuz hizasında tutup göğsü yukarda koruyabilirsiniz.

Alexander tekniği, şarkıcıların hareket ederken bile duruşu iyi bir biçimde koruyabilecekleri bir tekniktir. Bu teknik, yüzeysel kasları aktif şekilde kullanmak yerine derin postüral kasları kullanmayı öğretir. Bu tekniği öğrenmenin yolu sertifikalı bir eğitmenden ders almaktır.

En az çabayla şarkı söylerken yorulmadan performans sergileyebileceksiniz. Şan Kursu İzmir web sitemizden detaylı bilgileri edinip ücretsiz deneme dersleri için randevu alabilirsiniz.

Tags: , , ,