Ergene Mahallesi 550 Sokak No:70/A Bornova / İzmir
0507 095 82 27
firatcantekin@gmail.com

Ses Tonu Nasıl Öğrenilir?

İzmir'de Sanatın Kalbi

Ses Tonu Nasıl Öğrenilir?

Çoğu herkes sesinin kötü oluşundan yakınarak yaşamını sürdürür. Oysaki yeteneği varsa bile farkında olamaz, fark edemez. Oysaki hiç ses tonunu merak edip bunun peşinden gitti mi? Ses tonu nasıl öğrenilir? Herkesi kendine göre bir ses tonu mevcuttur. Bazılarının kalın, bazılarının ise ince olmaz üzere çeşitlenir. Ancak ince ses kötüdür ya da kalın sesler rahatsız edicidir gibi bir kural ya da genel geçerlilik kesinlikle yoktur. Böyle düşüncelere yalnızca seslerini nasıl kullanacaklarını bilmeyen kişiler kapılmaktadır.

Kullanmış olduğumuz dil, cümlelerimiz ve kuruş şeklimiz iletişimi etkileyen en önemli faktörlerdendir.

Kadınlarda ses tonları çocuk yaştan yetişkin yaşa kadar değişmez hemen hemen aynı kalır. Fakat erkeklerde ergenlik çağından sonra seslerinde bir çatallaşma ve boğaz bölgelerinde adem elması olarak adlandırılan bir yumru ortaya çıkmaktadır. İşte bu dönemden sonra erkeklerin sesleri oturmaya başlamaktadır.

Sesim Hangi Tona Ait? Nasıl Öğrenebilirim?

Burada kişinin öğrenmek istediği mevcut ses türlerinden hangisine sahip olduğudur. Mevcut ses türleri; soprano, mezzo soprano, alto kontrtenör, tenor, bariton ve bass seslerden oluşmaktadır.

Soprano; en tiz (ince) kadın sesidir. Mezzo-soprano, kontralto ve soprano aralığında bulunur.

Alto; en pes (kalın) kadın sesidir. Saymış olduğumuz diğer ses türleri ise erkek ses tonlarına aittir.  Kontralto, en tiz erkek ses tonları arasındadır ve genellikle yapay olarak kullanılır. Alto ise doğal olarak çıkan en tiz erkek sesi olmasıyla birlikte zor bulunmaktadır.

Bariton; tenor ile bas arasında bir ses tonu olup erkeklerde yaygın görülen bir ses tonudur.

Bas; en pes (kalın) erkek ses tonudur.

Ses tonumu nasıl anlarım sorusunun cevabı oldukça kolaydır; öncelikle sesinizin aralığı ölçülür. Bu ölçüm, kişinin çıkarabildiği seslerin piyano veya başka bir çalgı ile ölçülmesi sonucunda çıkmış olan aralık değerine bakılarak karar verilir. Ölçüm sonucu çıkan aralıklara ise oktav denir.

En ideal ses oktavı genelde 2.5 oktav olarak kabul edilir. Üç oktav ve üzeri standartların üzerinde olmakla beraber zor bulunan bir ses aralığıdır. Piyanodan notalara belli yöntemler ile basılarak kişinin çıkan sesleri kendi ağzından çıkarıp tınlatmasıyla yapılır. Tuş sayısına göre her bir nota aralığı, yani bir do sesinden diğer ince do sesine geçiş bir oktavdır. Ses aralığına göre sesler kadın, erkek ve çocuk olarak 3e ayrılmaktadır.

Kadın ses tonları nelerdir?

Ses tonları belli kriterlere göre ölçülür ve bunun sonucunda çıkan aralığa bağlı sesin kaç oktava çıktığına bakılarak kadın ses tonları ve türleri belirlenir.

Soprano en tiz kadın sesine ya da genç erkekler çocuklarına verilen isimdir. Bu ses tonundaki bireyler nefes alışverişi sırasında kontrollü ve dikkatli olmalıdır. Aksi halde nefes kontrolü olmazsa detone olmaları çok olasıdır.

Mezo-soprano, klasik batı müziğinde kadın vokalistlerinin seslerinin kontralto ve soprano türlerinin arasında bulunmasıdır. Kontralto ise klasik müzikte en kalın ve derin olan kadın sesidir. Kontralto, en düşük ses aralığına sahip olan kadın ses türüdür. Bu nedenle ses aralıkları tenor ile mezzo-soprano arasında bulunmaktadır.

Erkek ses tonları nelerdir?

Erkeklerde doğumdan yetişkinliğe kadar ses tonları değişmektedir. 13-14 yaşta ergenlik dönemindeki erkeklerde ses çatallaşması görülür. Kalınlaşır ve bir süre bu şekilde devam eder. Bu durum boğazlarındaki adem elması ortaya çıkana kadar sürer. Daha sonra asıl ses tonları oluşmaya başlar ve artık bu ses tonu ile yaşamlarına devam ederler.

Erkeklerde de üç çeşit ses tonu mevcuttur. Bunlardan biri en incesi olan tenordur. Erkeklerde çok nadir bulunmasından dolayı bu ses en makbul erkek sesidir. Bariton ise bas ve tenor ses aralığında ortada kalan ses türüne sahip olan erkek sesidir. Son olarak bas da en kalın erkek sesine denir. Erkekler ses tonumu nasıl öğrenebilirim sorusuna buradan cevap bulabilirler.

Tiz seslere nasıl çıkılır?

Tiz tonlara sandığımız kadar kolay bir şekilde çıkılmaz. Tiz tonlara çıkmak için sesin ulaşabildiği spektrumların uçlarına kadar hem tizlerde hem de pes seslerde normalden daha çok güç vermek gerekir. Bunun sonrasında bağırmadan sesi kontrollü bir şekilde aradaki o ince çizgiyi aşmadan gerçekleştirmek gerekir. Gereğinden fazla nefes almadan pes seslerdeki havanın genişliğini iyice küçültmek gerekir. Daha sonrasında sesinizin istediğiniz gibi çıkacaktır. Egzersizler yaparak gırtlak bölgenizi bunlara iyice alıştırmış olacaksınız.

İstediğim gibi şarkı söylemek istiyorum, sesimi doğru şekilde kullanmak istiyorum, ses rengim nasıl ses tonum nedir gibi sorularınız ve bunlara yönelik hedefleriniz varsa doğru adrestesiniz!

Şan Kursu İzmir, sizlere hem ses hem nefes kontrolünüzü en doğru şekilde öğreterek bu yolda sizlere ışık tutup hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak ve aynı zamanda keyif alarak da öğrenim sürecinizi gerçekleştireceksiniz.

Tags: , ,