Ergene Mahallesi 550 Sokak No:70/A Bornova / İzmir
0507 095 82 27
firatcantekin@gmail.com

Yaylı Enstrümanları Aksesuarlarla Geliştirme Taktikleri

İzmir'de Sanatın Kalbi

Yaylı Enstrümanları Aksesuarlarla Geliştirme Taktikleri

Yaylı çalgılarınızı, keman çello, kontrbas, viyola gibi enstrümanların kendisi dışında geliştirilebilecek dış aksesuarlar da bulunur.  Standlar, fiyonklar ve temizlik malzemelerine kadar piyasa sesi, uzun ömürlülüğü ve yaylı çalgılarınızdan alacağınız verim ve keyifliliği arttıracak çok sayıda aksesuarlar vardır.

  1. Teller:

Yaylı çalgınızın telleri gözle görülecek kadar kirliyse, perdeyi tutmakta zorluk çekiyor ve tel değişiminizin üzerinden birkaç ay geçmişse yeni tellere geçmenin zamanı gelmiş demektir.

Teller dolgu olarak 3e ayrılır;

Çelik dolgu

Sentetik dolgu

Bağırsak dolgu

İlk kez tel satın alıyorsanız farklı marka ve ölçülerle denemeler yapabilirsiniz. En sonunda tam size uygun ve seveceğiniz bir tel mutlaka bulursunuz. Eğitmeninizde size bu konuda marka ve ölçüler adına yardımcı olmalıdır.

  • Yaylar:

Başlangıçtan orta seviyeye geçerken yayınızda değişiklikler istemeniz muhtemeldir. Yüksek kaliteli bir yay işçiliği size mükemmel çalma tekniği ve üst düzey verimi sağlayacaktır. Ancak yayın bu yüksek maliyeti ilk aşamada alıcıyı biraz korkutabilir. Neyse ki yayınızla oldukça iyi ilgilenirseniz sıkça yay almak durumunda da kalmayacaksınız. İster öğrenci yayı ister yüksek kaliteli yay kullanın ömrünü nasıl uzatabiliriz biraz da onlara değinelim;

Reçine kullanımı

Düzgün ve doğru temizleme

Gerektiği gibi yeniden yayınızı ve tellerinizi düzenlemek

Neme dikkat etmek

Gerginliği ayarlamak

Biraz gevşek kılı olan bir yay oldukça normaldir. Ancak bazı yerlerde gözle görülür zayıflık mevcutsa mutlaka değişim yapılmalıdır.

  • Standlar:

Aklınız ister müzik stantlarına, ister enstrüman stantlarına gidip gelsin, işin önemli tarafı her ikisi de bir orkestra yaylı müzisyeninin sahip olması gereken önemli aksesuarlardır. Müzik sehpası siz çalarken müziğinizi yerinde tutar kontrol sağlar, enstrüman sehpası da çalgınızı kullanmadığınız zamanlar onu güvende ve sağlamca tutmayı sağlar. Ancak mümkün oldukça çalgınızı bir kutuda muhafaza etmenizi tavsiye ederiz. Enstrüman sehpası konusunda da sizin çalgınızı taşıyacak yeterli güçte ve güvenilirlikte olmasına dikkat edin.

  • Nemlendiriciler:

Orkestral olan yaylı çalgılar ahşap ve diğer organik malzemelerden üretildiği için, sıcaklık ve nem gibi değişikliklere maruz kaldıkları zaman hasara karşı koyamayacak kadar hassas yapıdadırlar. Ancak bu durum doğru araç setiyle kontrol altına alınıp engellenebilir. Nemlendiriciler sayesinde çalgınız aşırı kuruluktan kurtulur ve kasanıza uygun bir biçimde tasarlanır. Çatlak, açık dikişler vb. gibi hasarların önüne geçmek için enstrümanınızı her zaman sıcaklık kontrollü bir ortamda muhafaza edin. Ve mutlaka kutusunda olmasına özen gösterin. Kesinlikle çok soğuk ya da sıcak ortamlarda tutmamalısınız. Nemlendiriciler bu konuda tam bir hayat kurtarıcınız olacaktır.

  • Kılıflar ve Kutular:

İyi durumda bir enstrümanınız yoksa eğer saymış olduğumuz listedekiler maalesef işinize yaramayacaktır. Kılıflar çalgınızı taşımakla kalmaz aynı zamanda da oldukça iyi korur. Karbon kılıflardan tutun daha bir çok kılıf da olmakla beraber danışman hocanızdan bu konuda daha ayrıntılı bilgi aldıktan sonra satın alabilirsiniz.

  • Temizlik Malzemeleri:

Temizlik süreci hem ayrıntılı hem de belki biraz kafa karıştırıcı olabilir bu yüzden ilk aşamada öğrenene kadar eğitmenle birlikte bu süreci geçirmenizi tavsiye ederiz. Ve aklınızda bulundurmanız gereken birkaç ipucu;

-Her kullandığınızda enstrümanınızı silin

-Enstrümanınızın haftada en az bir kez tozunu alın

-Tellerinizi ayda bir temizleyin

-Düzenli olarak planlanmış bakım için enstrümanınızı tamirhaneye götürün

-Kullanıma bağlı olarak tellerinizi az çok temizlemeniz / değiştirmeniz gerekebilir, ancak yukarıdakiler yeni başlayan öğrenciler için genel yönergelerdir. En iyi özenle bile olsa, bir noktada cihazınızı profesyonel bir teknisyene götürmeniz gerekecektir.

7) Omuz Destekleri, Arka Parçalar ve Köprüler:

Son olarak yaylarla birlikte omuz destekleri, arka parçalar ve köprüler karşınıza çıkacaktır. Kuyruk parçası telleri tutturur. Köprü, tellerin titreşimini enstrümanın başka bir yapısal bileşenine iletir ve çalmayı daha rahat hale getirmek için dayanaklar ve pedler enstrümanın arkasına takılır.

İzmir Müzik Kursu olarak sizlere enstrüman aksesuarları hakkında ve istediğiniz her enstrüman konusunda yardımcı olmaya hazırız. Unutmayın bilmemek değil öğrenmemek ayıbımızdır. Gerek ücretsiz deneme derslerimizle gerekse birebir yüz yüze sağlayacağınız verimli görüşmelerle her zaman ayrıntılı bilgiler edinebilirsiniz.

Tags: , ,