Ergene Mahallesi 550 Sokak No:70/A Bornova / İzmir
0507 095 82 27
firatcantekin@gmail.com

Çello Çalmanın 6 Önemli Yolu

İzmir'de Sanatın Kalbi

Çello Çalmanın 6 Önemli Yolu

Çello çalmayı öğrenmek için gerekli maddelere geçmeden önce kısaca nasıl bir enstrüman olduğunu tanıyalım;

Standart olarak dört telden oluşan bir enstrümandır. Arşenin (yayın) tellere temas etmesiyle beraber “F” şeklini andıran deliklerden havanın titreşmesi sonucu ses elde ederiz. Bu enstrüman sandığımız kadar zor değildir. Çalışmalarınızı pozisyonlar yardımıyla yapmalısınız. Örneğin ilk olarak birinci pozisyonda do majör gamı çalışmalı sonrasında içinde diyez ya da bemol olan parçalara bakıp aralıklar üstünde hakimiyet elde etmelisiniz. Birinci pozisyonu bu şekilde çalıştıktan sonra bir sonraki pozisyona geçmelisiniz. Bu geçişi yaparken ise birinci ve ikinci pozisyonu içeren bir etütle birleştirmek oldukça faydalı olacaktır.

Metronom Nedir?

Hangi enstrüman olursa olsun ilerlemeniz için ve sizi istediğiniz parçaları çalacak seviyeye taşıyacak olan en önemli noktalardan biri de metronomla çalışmak olacaktır. Metronom bpm mantığına göre çalışan bir alettir. Beats Per Minute yani dakikadaki tık sesi sayısı anlamına gelmektedir. Bu cihazla şu şekilde alıştırmalar yapabilirsiniz:

-Öncelikle yay çekme egzersizleri

Yay çekme egzersizlerinde örnek verecek olursak 4/4lük çalışıyorsunuz ve metronomda bpm’i 60’a getirdiniz. Yayınızı 4 eşit parçaya böldüğünüzü farz edin ve 4 tık sesi sonunda yayın en başından en sonuna gelmeye çalışın. Aynı şekilde çeşitli gam ve egzersizlerinizi de metronom ile beraber çalışmanız hem yay hem de çello üzerindeki klavyedeki hakimiyetinizi arttırır.

Çello’da Yay Egzersizleri Nasıl Yapılmalı?

Çelloyu iyi çalabilmek doğru ve güzel yay çekebilmekten geçer. Yay çekme çalışmalarını 3 aşamalı şekilde öncelikle boş tellerde şöyle çalışmalısınız;

– Alt yay (ay) çalışmaları yayınızın en altından orta kısmına kadar olan yeri temsil eder.

– Üst yay (üy) çalışmaları yayınızın ortasından en üst kısmına kadar olan yeri temsil eder.

– Bütün yay (by) çalışmaları ise yayınızın en altından en üst kısmına kadar olan yeri temsil eder.

Şimdi bu bilgileri öğrendiğimize göre çalışmalarımızı bu aralıklarda gerçekleştirmemiz ve parçalarda istenilen konumda çalabilmemiz ve yayı daha verimli kullanmamızı sağlayacaktır. Örneğin spor salonuna gittiğimizde birden bide karın kaslarımızın çıkmasını bekleyemeyiz. Yay çekmek de tıpkı böyledir! Kolay değil fakat zamanla oturtup güzel bir teknik elde edeceksiniz. Düzenli ve disiplinli bir çalışma sonucu emin olun iyi bir yay çekme tekniğine sahip olacaksınız.

Şimdi önemli olan 6 maddemize gelelim;

  1. Çello çalabilmeniz için öncelikle ve en önemli adımlardan biri olacak olan kısım istemektir. Bir şeyi istemeniz sizi o yolda hem psikolojik hem de fizyolojik açıdan hedefe yönlendirip sizi olması gerekenden daha iyi bir şekilde gelişmenizi sağlar.
  2. Perdesiz bir enstrüman olan çelloda, nota yerlerini bulmada ilk aşamalarda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bunun önüne de en iyi şekilde çellonuzu akort ederken sesleri dikkatlice analiz ederek ve sonrasında çalışma esnasında seslerin doğru olduğuna emin olarak geçebilirsiniz
  3. Çelloyu öğrenmek için derslerinizde verilen etütleri sürekli ve düzenli olarak metronom ile birklikte çalışmalısınız.
  4. Parmak boyunuz kısa olduğu için çelloyu zor çalacağınız anlamına gelmiyor. Verilen egzersizleri düzenli yaptığınız şekilde göreceksiniz ki parmaklarınız zamanla açılacak. Dolayısıyla çelloyu rahat bir şekilde çalabilirsiniz.

Çello çalmayı öğrenmek ne kadar sürede olur, ne zaman sonra öğrenmiş olurum gibi sorular sizi çalgınızdan uzaklaştıran sorulardır. Hangi enstrümanı çalıyorsanız çalın disiplin ve düzen içinde çalıştığınız takdirde çalamayacağınız bir enstrüman yoktur. Çello  da dahil, yalnızca ben çello çalmak istiyorum ve elimden geleni yapacağım demeniz yeterlidir.

Çello Eğitimi almak tıpkı diğer enstrümanlar gibi zaman, emek ve sabır gerektirir. Bu yola çıkmadan önce enstrüman hakkında biraz bilgi sahibi olmanız hem sizin için oldukça iyi bir motivasyon olur hem de nelerle karşılaşacağınıza dair kafanızda genel bir çerçeve oluşmasını da sağlar.

Eğer ‘henüz enstrümanım yok, çalışmalarımı nasıl yaparım?’ diyorsan iki seçeneğin mevcut;

İster kurumumuzda ders veya ders dışı çelloyu etüd, egzersiz yapmak için kullan, istersen İzmir Çello Kursu olarak sizi bütçeniz ve isteğinize göre alabileceğiniz enstrüman hakkında bilgi verip yönlendirelim.

Enstrümanlar hakkında daha bir çok ayrıntılı bilgi ve birebir görüşmeler için İzmir Çello Kursu web sitemizden faydalanabilir ve randevu alıp her zaman görüşme sağlayabilirsiniz.

Tags: , ,