Ergene Mahallesi 550 Sokak No:70/A Bornova / İzmir
0507 095 82 27
firatcantekin@gmail.com

Gitar Çalarken Bir Noktaya Gelince Takılmak

İzmir'de Sanatın Kalbi

Gitar Çalarken Bir Noktaya Gelince Takılmak

Bu yazımız Gitar Dersi İzmir ailesi olarak yazdığımız en önemli yazılardan biridir.Lütfen gitarist adayları olarak bu yazıdaysanız yazıyı sonuna kadar okuyunuz.

Gitar çalmaya yeni başladığınızda ilerleme hızınız oldukça iyi olur. Seviyeler atladıkça motivasyonumuz da buna bağlı daha çok artar ve çalmak isteriz. Fakat bir çoğumuzda bir süre sonra kendini tekrar etme süreci başlar. Artık daha da ilerleyemeyeceğimizi düşünürüz. Özellikle ileri seviyede gitar çalanlar için de bu eşiği geçebilmek oldukça zordur. Bu durumu elbette ki kendi öğrencilerimizde de çok sık yaşıyoruz ve tanık oluyoruz. Sizlere böyle bir yazı hazırlamamızın temeli de budur.

Duygu ve Motivasyonlar

Duygusal motivasyonunuzu arttıracak bilgi ve becerinin peşine düşmelisiniz. Motivasyon genel tanımla belli bir hedefe ulaşmak için çabalama isteğidir. Tüm motivasyon teorilerinde hedefler  söz konusudur. Bu tür bir motivasyon çerçevesi insanların hedeflerini gerçekleştirirken, kendilerini nasıl bir şekilde düzenledikleriyle ilgilenen özdenetim teorisini de içermektedir.

İki temel bileşen söz konusudur; duygu ve motivasyon.

Bu iki kelime de aynı temel köke sahiptir; Latince. Yani hareket etmek demektir. Uyarılma içerdiği için motivasyonlar hareketlerimizi şarj eder, sürer veya taşır.

Enstrüman çalışırken herhangi bir etüt ya da egzersizde takılı kaldığımızda bazılarımız diğerlerine göre daha çabuk motivasyon kaybeder. Fakat bunların altında büyük oranda teknik ya da psikolojik nedenler vardır. Bu süreçte kendimize yeteneksiz etiketini yapıştırmak yerine bu durumun altında yatan duygusal, psikolojik ve teknik nedenlerin derinine inmek gereklidir. Daha sonra bunları bir süre test edip tekrar değerlendirmek gerekir.

ÖNERİ:

Altında yatan gerçek nedenleri bulmak

Sana motivasyonunu kaybettiren şeyi bulmak

Farklı müzik türleri keşfedin ve beğendiğiniz kısımları çalın

Çalışma rutininizi, ortamınızı ve düzeninizi değiştirin

Kıyaslama ile kendinizi meşgul etmeyin

Hedeflenen şey ile zaman ayırdığınız süreç birbiri için tutarlı mı, yeterli mi?

Hedef Oluşturmak

23 Ekim 2019 tarihli Nature Communications’da yayınlanan bir çalışmada beynimizde çok farklı türlerde öğrenme çeşidi olduğu ve bu dinamiklerin farklı beyin ağlarının ortak çalışması sonucu ortaya çıktığını göstermiştir.

Hedefe yönelik tasarlanan bir çalışma modelinin gözleme dayalı edinilen bilgiden çok daha fazla kalıcı olduğu da ortaya çıkmıştır.

Bu çalışmayı, gitar üzerinde fazla dağılmadan gerçekçi ve net hedefler belirleyerek uygulamak haftalık, aylık çalışmalara bölerek, çok fazla konu çalışmak yerine konseptler halinde bölerek çalışmak olarak planlayabiliriz.

ÖNERİ:

Net hedefler belirlemek

Genelde küçük, kısa hedeflerle ilerlemek

Kendini koymuş olduğun hedefe ulaşırken ve uygularken hayal etmek

Kendinizin güçlü yönlerine göre uygun çalışmalar ve hedefler belirlemek

Belirlemiş Olduğunuz Hedef Kendi Hedefiniz mi?

Belirlenen hedefin ne kadarı sizin hedefiniz? İsteklerinizle örtüşüyor mu?

Bunları şu şekilde ele alabiliriz:

Daha fazla pratik yapmalıyım çünkü çalmak istediğim tarzda bu gerekli

Daha fazla pratik yapmalıyım çünkü x kişisinden daha iyi olmalıyım

Yeni şeyler öğrenmek kendimi iyi hissettiriyor ve kendimi yeniliyorum

Yeni şeyler öğrenmeliyim çünkü bunu zorunlu hissediyorum

Günde 6 saat çalışıyorum ve geliştiğimi hissedip mutlu oluyorum

Günde 6 saat çalışıyorum çünkü eğitmenim bunu önerdi

Grup kurmalıyım çünkü istediğim bu ve bunu yaparken keyif alıyorum

Grupça konser vermeliyim çünkü kendimi sahnede göstermek istiyorum

Tory Higgins iki tane hedef belirlemeden bahseder;

Bunu yaklaşma motivasyonu ve sakınma motivasyonu olarak adlandırır.

Örneğin kilo verme hedefini ele alalım. Biri zayıflama isteği(yaklaşma motivasyonu), diğeri iste şişmanlamayı önlemek(sakınma motivasyonu)

Her ikisi de birbirinden farklı dinamiklerle çalışır. Biri ideal olan değerleri, arzuyu temsil ederken diğeriyse başkaları tarafından içselleştirilmiş hedefleri yani zorunlu hedefi temsil etmektedir.

Şunu bilmeliyiz ki; yaklaşma motivasyonu içinde olan kişi, her ortamda bir fırsat görür (çok iyi gitar çalan birini gördüğünde moral bozmak yerine ondan bir şeyler kapmak ve örnek alıp çalışma arzusunu uyandırmak) ve daha kolay odaklanır. Ancak kaçınma motivasyonu içindeki biri, çoğu şeyi tehdit olarak görür ve kaygılı olur ve hemen vazgeçer. İdeal olan ise olması kişiyi iyi hissettiren ve zorunlu olan arasında bir ayrım vardır. Bu ayrımın hangisindesiniz?

ÖNERİ;

Gitar ya da müzikte yaptığınız herhangi bir şey sizin varoluşunuzla örtüşüyor mu?

Çalarken ne kadar kendiniz için çalıyorsunuz veya çalışıyorsunuz?

Miyelinizasyon

Pratik yapmak her konuda bizi geliştirir ve tekrarladıkça daha da hızlı sonuç alırız. Daha hızlı, daha güzel, daha kolay ve daha temiz çalabilmemiz onu ne kadar tekrar ettiğimize bağlı bir durumdur.

Beynimizde 2 tip sinir dokusu vardır;

Gri madde ve beyaz madde.

Gri madde bilgiyi işler ve sinir hücrelerine sinyalleri gönderir. Beyaz madde ise yağ ve sinir liflerinden meydana gelir. İşlenen bilgiler akson denilen sinir lifi aracılığıyla omurilik ve kaslara iletilir.  Akson dediğimiz madde bir elektrik kablosuna sarılı kılıflara benzeyen miyelin adı verilen cisimle sarılır. Bu da sinirsel yollardaki bilgi akışını hızlandırır. Beynin kullandığı elektrik sinyallerinde oluşan enerji kaybını azaltır. Pratik yoluyla yapılan hareketler aksonu saran miyelin kılıfının katmanlarını da arttırır. Her ne kadar kas hafızası desek de sinirsel yolların miyelinleşmesidir.

Pratik yapmak bizi amacımıza ulaştırsa da bu tek çözüm değildir. Ne kadar etkili olduğu, niteliği ve niceliği de önemlidir.

ÖNERİ;

Doğru programla çalışmak

Pratik

Çalışma ortamını düzenli tutmak, elektronik aletleri kapatmak

Smart Tekniği

Buraya kadar sizlere hedeflerin belirli kısa ve net olmasını bunu gelişimimizde ve hedefe ulaşmamızda daha hızlı ilerlettiğini ve ulaştırdığını aktarmıştık.

Smart tekniğinde ise;

S(specific) :Belirli

M(measurable) :Ölçülebilir

A(attainable) :Başarılabilir

R(relevant) :Sonuç odaklı

T(timely) :Zamanlı olmasıdır.

Bu, çalıştığımız konuyu gerçekleştirebilir, uygulanabilir ve içselleştirilebilir hale getirir. Bu sayede kendimize olan güvenimiz artar ve motivasyonumuzu da olumlu şekilde etkiler. Bu yüzden hedefler gerçekçi ve dürüst olmalıdır.

Örneğin, çok yoğun çalışma programı olan birinin kısa sürede virtüöz gibi çalmayı hedeflemek yerine basit ve sade hedefler belirlemek daha gerçekçidir. Ve sonucunda durumdan memnun kalması.

S(specific): Belirli

Ne çalmak istiyorum? Bu şekilde çalmak neden önemli? Kaynaklar hangileri?

M (Measurable): Ölçülebilir

Başarılı olduğu zaman nasıl bileceğim?

A (Attainable): Başarılabilir

Bu amaca nasıl ulaşabilirim?

R (Relevant): Sonuç Odaklı, İlgili

Bu değerli görünüyor mu? Bu doğru zaman mı? Bu bizim diğer çabalarımıza, ihtiyaçlarımıza uyuyor mu? Mevcut sosyo-ekonomik ortamda uygulanabilir mi?

T (Timely): Zamanlı

Ne zaman? Bundan altı ay sonra gitarda ne çalabilirim? Bundan altı hafta sonra gitarda ne çalabilirim? Bugün ne yapabilirim? Eğer ki Gitar Kursu İzmir Bornova da iseniz en kısa zamanda en doğeu işleri çıkartabilirsiniz.