Ergene Mahallesi 550 Sokak No:70/A Bornova / İzmir
0507 095 82 27
firatcantekin@gmail.com

Şan Eğitimi ile Sesim Güzelleşir mi?

İzmir'de Sanatın Kalbi

Şan Eğitimi ile Sesim Güzelleşir mi?

Şarkı söylemek için sesinizin güzel olmadığını düşünüyor musunuz? Bir müzisyenin sesi kadar güzel sesiniz olmayabilir. Ancak şarkı söyleyecek sese sahip misiniz bunu kolayca öğrenebilirsiniz. İlk olarak sesinizi şarkı söylerken kayıt edin. Daha sonra bu kaydı dinleyin. Eğer sesiniz kulağa hoş geliyorsa istediğinize bir adım daha yakın olabilirsiniz.

Şan Eğitimi İzmir ailesi olarak derslerde öncelikle beden rahatlatılır. Esnek bir bedenle şarkı söylemek ve doğru nefes alışverişini şan dersleriyle öğrenebilirsiniz. Ek olarak bu eğitimde diyafram nefesini ve diyafram yerini de öğrenmiş olursunuz.

Genel olarak baktığımızda herkes şarkı söyleyebilir çünkü ses eğitilip şarkı söyleme öğretilebilir bir durumdur. Sizin yapacağınız ise bu eğitimi almaktır. Şan dersinin amacı mevcut sesinizi şarkı söylerken kısılma gibi kayıp yaratmadan doğrudan aktarabilmektir.

En çok duyduğumuz sorulardan biri de “şan dersi ile sesim güzelleşir mi?” Öncelikle sizinle bu konu hakkında bir kaç adımda öneride bulunabiliriz;

1) Ses aralığını tespit etmek

Şarkı söylemek için ses analizi yaparken sesinizin en iyi durumda olmasına dikkat edin. Doğal ses aralığınızı bir kaç dakikada bulabileceğiniz araçlar mevcuttur. Bunun için de sesinizi kaydetmeyi unutmamalısınız.

2) Şarkı Seçimi

Kendinize ait bir ses aralığı bulduktan sonra bu ses aralığında size uygun bir şarkı seçmelisiniz. Aralık bilindikten sonrası oldukça kolaydır. Bir şarkı söyleyip bunu başkalarına dinletmek bunun doğrultusunda şarkı söyleyip söyleyemeyeceğinize karar vermek doğru değildir.

3)Ses Kaydı Almak

Sinüs boşluğu kafanızdaki sesi diğer seslere göre farklı şekilde duyurur. Bundan dolayı şarkı söylemeye karar verirken en iyi yol sesinizi kaydetmek ve dinlemektir. Akıllı telefonunuza varsa eğer ses kayıt uygulaması oradan kolayca yapabilirsiniz.

4)Yapılan Kaydı Dinlemek

Bu aşamada kayıt edilen ses dinlenir. Bu kayıt sesinizin iyi olup olmadığını anlamanız için harika bir testtir. İlk dinlemedeki vermiş olduğunuz hareket ve reaksiyonlara dikkat ederek sesinizin iyi olup olmadığını anlayabilirsiniz.

5)Uyumluluk Kontrolü

Sesinizi dinlerken şarkıyla uyumlu mu değil mi analiz etmelisiniz. Doğru söylediğinizden emin olmalısınız. Şarkı ritmini doğru bir şekilde takip ederek söylemişseniz bu başarılısınız demektir.

6)Nefes Alışverişinin Kontrolü

Şarkı söylediğinizde nefes alışverişiniz karşı tarafa duyulmamalıdır. Bunun için de nefes kontrolünde iyi olmalısınız. Solunum kontrolü çok da önemli bir iş gibi görünmeyebilir fakat şarkı söylerken etkisi çok ama çok büyüktür. Kaydı dinlerken de nefes kontrolünüzün iyi olup olmadığına dikkat edin.

Tüm aşamaları bitirdikten sonra şarkı söyleyip söyleyemeyeceğinize karar vermiş durumda olursunuz.  Uyumluluk kontrolü, nefes kontrolü ve genel tonlamanızda çok fazla sorunlar yoksa şarkı söyleyebilecek bir sese sahip olduğunuzu göstermektedir.

Şarkı Söyleme Becerim Var mi?

Genelde çok iyi şarkı söylemeyi isteriz fakat nelerin yanlış olduğunu bilmek adına bir şeyler yapmaktan kaçınırız ya da bir adım atmayız. Ve sadece sesimizin kötü olduğunu düşünürüz. Nelerin sesinizi kötü yapıp olumsuz etkilediğini öğrendikten sonra iyileştirmek için çeşitli fırsatlar mevcuttur. Bu adımların en önemlisi daha önce de bahsettiğimiz gibi sesimizi kaydedip dinlemektir. Şan Dersi İzmir‘in gösterdiği adımları takip ederseniz elinizde bir kayıt mevcuttur. Bu kayıt elinizdeyken aşağıdaki adımları takip etmenizde çok fayda var;

Ses Kontrolünü Yapabildim mi?

Kaydınızı dinlediğiniz esnada zihninizdeki ses ile kendi sesinizin aynı olup olmadığına dikkat edin. Sesler perde olarak adlandırdığımız belirli bir frekansta titreşir. Şarkı söylerken de duyduğumuz frekans ile eşleşmiş olmasını isteriz. Bazı kişiler bunu kolayca yapabilirken bazıları yapamaz ve bu kişilerin de eğitim alması gerekmektedir.

Ses Tonum İyi miydi?

Tüm notaları doğru şekilde söylüyorsanız ancak sesiniz yine de kulağa hoş gelmiyorsa o zaman daha fazlasına ihtiyaç var demektir. Bu sorun için de sesli harflerle başlayan kelimeleri iyi bir şekilde söylemeye odaklanın. Buna ek olarak da sesinizin karakteristik özelliklerini de göz önüne alın.

Kelimelerin Telaffuzu Doğru muydu?

İyi bir şarkıcı kelimelerini açık şekilde şekillendirir. Bu konu insanlarla kurduğumuz iletişimde kullanılan kelimelerden daha zor bir konudur. İyi şarkı söyleyen bireyler kelimeleri doğru şekilde telaffuz etmek için oldukça çaba sarf ederler.

Güçlü bir sesim mi var yoksa zayıf mı?

Şarkı söylerken bedenimizi adeta bir müzik enstrümanı gibi hayal etmeliyiz. Bu yüzden bedenimizle yapmış olduğumuz her şeyin çıkış durumunu etkileyeceğini unutmayalım. İyi bir şarkıcı iyi bir nefes almayı bilir ve bunu iyi şekilde kullanarak şarkı söyler.

Sesim gür mü yoksa yumuşak mı?

Notaları doğru söylüyor, kelimeleri de oldukça iyi telaffuz ediyor olabilirsiniz. Fakat sesiniz arka plan müziğiyle kıyaslandığında çok gür ya da yumuşak olursa sizi kimse dinlemek istemeyecektir. İyi şarkıcılar kendi ses seviyelerinin her zaman farkındadır.

Şarkı söyleme tarzım stile uygun mu?

Şarkı söyleme tarzınız ile icra etmek istediğiniz müziğin tarzı birbirini tutmalıdır. Örneğin bir türküyü rap stilinde söylemek doğru olmaz. Profesyonel bir sanatçı her zaman etkin olacağı stile kendisini yönlendirir. Çünkü ne kadar eğitim alınırsa alınsın farklı türlerde başarılı olunamayacağını bilirler.

Tutarlı bir ses yapısına sahip miyim?

Öncelikle sesiniz tutarlı mı değil mi bunu anlamalısınız. Tutarlı dediğimiz ses, başlamış olduğu şarkıyı herhangi bir hata olmadan en sona kadar doğru şekilde getirip bitiren sestir. Eğer şarkı söylerken tonlama hatalarınız oluyorsa bu daha çok çalışmanız gerektiği anlamına gelir.

Tüm bunlara cevap verince aslında neden şarkı söyleyemediğinizi fark edersiniz. Verdiğiniz cevaplar genellikle olumsuz yöndeyse o zaman sesinizi eğitmeniz gerekir. Şan Kursu İzmir‘e katılarak ilk adımı hemen şimdi atabilirsin!

Daha İyi Nasıl Şarkı Söyleyebilirim?

Yukarıdaki adımları geçtiyseniz ve vermiş olduğunuz cevaplar genel olarak olumluysa bu durumda kendinizi geliştirmeye odaklanma zamandır. Şan Eğitimi İzmir eğitmenleri tarafından sizlere sunulan aşağıdaki önerilere de göz atarak şarkı söyleme becerilerinizi daha çok geliştirin.

1.Adım: Stilinizi Bulun

Ortalama düzeyde şarkı söyleyenlerin sürekli aynı düzeyde kalmasının nedeni budur. Sesinizin daha iyi olabilmesi için kendinize uygun bir stil geliştirmelisiniz. Bu durumda daha iyi şarkı söyleme şansınız yoktur.

Kendinize has bir tutuma sahip olmalısınız. İnsanlar siz şarkı söylemeye başladığınız zaman ortaya nelerin çıkabileceğini bilmelidir. Sevdiğiniz şarkıların stillerini kopyalayabilirsiniz fakat şarkılarını asla. Hangi sanatçı gibi şarkı söylemek istiyorsanız onu kendi müzikal kahramanınız ilan etmelisiniz.

Bazı sesler kopyalanmaz. Bu yüzden sesleri etrafında stillerini geliştirmiş sanatçıları kopyalamanız imkansızdır. Çünkü hiçbir zaman onlar gibi şarkı söyleme becerisine erişemezsiniz.

Sesinizi geliştirmeye çalışırken de sevdiğiniz sanatçıların stillerini kopyalamaya çalışarak zaman kazanın. Kendinize ait stili bulunca kopyaladığınız o sesleri de artık bırakmalısınız.

2.Adım: Düzenli Pratik Yapmak

Stilinizi bulduktan sonra hemen bir sonraki aşama olan planlı programlı çalışmaya geçmektir. Çünkü ses gelişimi uzun vadeli bir süreçtir. Plana sadık kalan başarılı olur.

Hiç kimsenin sizi duyamayacağı bir ortamda çalışın. Çünkü sesiniz kötüyken bir süre eleştirilerden ve o ortamdan uzak durmalısınız. Bu gelişim için sarf ettiğiniz çabadan dolayı rahat çalışma ortamı sağlamanız pratikleriniz için her zaman daha iyidir.

Isınma egzersizlerini çok abartmadan yapmalısınız. Genel olarak öğrenciler gerekli ısınma çalışmalarını gereksiz zaman geçirerek harcadığı için asıl temel olan egzersizlere zamanları kalmaz, ihmal ederler. Bu konuya çok dikkat etmelisiniz.

Başka seslerin üzerine şarkı söylenmemelidir. Bu yapılabilecek en büyük hata olur. Çünkü sesiniz hep başka sanatçının sesinin gölgesinde kalacaktır. Bu da sesiniz iyi değilken onu iyi görmenize neden olur, yanılırsınız.

Daima şarkı sözleri ezberlenmelidir. Bir metinden okuyarak değil, ezberleyip zihninizden söylemeye çalışın. Bu sayede şarkıyı daha içten ve hissederek söyleyeceksiniz.

Her gün mutlaka pratiklerinizi, çalışmalarınızı yapmanız gerekir. Süreklilik en büyük kozunuzdur unutmayın. Gelişime karşı gösterdiğiniz bağlılık başarılı olmanızdaki en büyük etmendir.

3.Adım: Gelişmiş Teknikleri Öğrenmek

Gelişmiş teknikleri öğrenmeniz sesiniz için oldukça önemlidir. Bu teknikler olmadan kısa ya da uzun vadeli gelişim hedeflerinizde başarılı olmanız söz konusu değildir. Bu teknikleri öğrenirken de seçici olmalısınız. Başlangıçta her birini gerçekleştirmek elbette sizi yoracaktır.

Nefes kontrolünü kesinlikle öğrenmeli ve şan kurslarından bununla ilgili detaylı bilgi de edinmelisiniz. Başarılı olabilmeniz için gelişmiş tekniklerin en başında nefes kontrolü gelir. Pratiğinizi de bazı zamanlar mikrofon ile yapmanızda fayda var. Çünkü kendi sesinizi duymaya çalıştığınızda sesinizin seyrettiği notada değişimlere sebep olur. Bundan dolayı kayıt ederek kendinizi dinlemenizi her zaman öneriyoruz.

Dinleyici kulağına sahip olup notaları eşleştirmelisiniz. Bunlar olmadan iyi bir şarkı söyleme olasılığınız yoktur. Şarkı listenize şarkı eklerken doğru zamanı bulmalısınız. İlk başlarda bir iki şarkıyı iyi söylemeye odaklanın daha sonra bu listeyi kademli olarak arttırın. Bu listede olan şarkılarınızı da yeni bir tarzla söylemeye çalışmalısınız. Bu çalışmayı yaptığınız sürece listeniz kısıtlı da olsa sıkılmazsınız. Unutmayın tek başına pratik yapmak kesinlikle yeterli değildir. Önemli olan kendi sesiniz için doğru pratiği yapmış olmanızdır.

4.İşitme-Kulak Eğitimi

Temel olan ölçekleri söyleyebilmek, ölçekleri bulmak ve istediğiniz çalgıyı çalarken bi şeyler söyleyip notaları da sezgisel ve doğru bir biçimde duyabilmek için ideal yollardan değildir. Ses türünüzün ne olduğu fark etmeksizin, sesi ayarlamada farklı uygulama ve yöntemleri, metotları araştırmak öğrenmek gereklidir. Çeşitli diğer ölçek türlerine de bakıp basit eserlerle sesinizi ayarlamaya çalışın. Kulak eğitimi olmadan şarkı söylemek imkansızın ta kendisidir.

5.Kendinizi Geliştirmek

Şarkı söylerken kendinizi zorlarsanız eğer hiçbir şekilde kendinizi geliştiremezsiniz. En zor ve zorlayıcı şarkılarda dahi kendinizi rahat hissederek şarkı söylemenin yollarını bulmalı ve keşfetmelisiniz. Bu konuda da size eğitim veren eğitmeninizden rahatlama ile ilgili bir kaç tüyo alabilirsiniz.

Sunulacak en önemli yollardan biri de dili rahatlatmak olacak. Dilinizi alt dişlerinizin arkasına yaslayın. Şarkı söylediğiniz anlarda dilinizi orada bırakarak sadece ünsüz bazı harflerde kullanmalısınız. Dilinizi rahatlatarak şarkı söylerken artık doğal bir biçimde şarkı söylemeye başlayacaksınız. Bu durum dudaklar için de aynıdır. Şarkı söyleme esnasında kendinizi aynada izleyin. Bazı notalara ulaşırken yüz hareketlerinde abartmalar olduğunu göreceksiniz. Çoğunlukla boğazınızın arkasında bir gerginlik yarattığınızı fark edersiniz. Bu durumu aşmak için de ellerinizi yüzünün iki tarafına da koyarak yüz rahatlatmaları yapmalısınız.

Şarkı söylerken elleriniz vücudunuzun yan tarafında konumlanmalı ve göğüs kafesinizin bu esnada yanlardan dışa doğru genişlediğini fark etmelisiniz. Bu pozisyon karnınızın gevşeyip sırtınızın da genişleyip açık pozisyonda durmasını sağlar. Bu sayede şarkı söylemek için daha rahat ve size uygun pozisyonları öğrenek kendinizi geliştirmeye devam edersiniz.

Tags: , , , ,